Cena irídia skokovo narástla o 160 % vďaka dopytu po vodíkovom pohone

22. februára 2021, jozoperic, Nezaradené

Irídium, vedľajší produkt ťažby platiny a paládia, je životne dôležitý pre mnoho priemyslových odvetví. Môže tiež slúžiť ako katalyzátor pri elektrolýze štiepiacej vodu na kyslík a vodík. Po vodíku je stále vyšší dopyt ako po čistejšom zdroji energie, ktorý by mohol nahradiť fosílne palivá.

Ceny irídia sa od 12. decembra 2020 z úrovne 1 685 USD vyšplhali na aktuálne rekordné maximum 4 390 USD za uncu. Tým sa výrazne akcelerovala rally, ktorá začala už v roku 2016, kedy irídium stálo len okolo 500 USD za uncu.

CapitalPanda-Peric-Iridium_rekordne-rastie

CapitalPanda-Peric-Iridium_rekordne-rastie

Zdroj: mining.com

Vzostup ceny irídia odráža tempo rastu ostatných kovov skupiny PGM, ako je ródium a paládium, ktoré kvôli nedostatku suroviny vystrelili v posledných mesiacoch na historické maximá. Hlavným dôvodom týchto obmedzených dodávok je súčasná pandémia COVID-19, ktorá viedla k obmedzeniu ťažby a uzavretiu mnohých baní.

Irídium má najdlhšiu dobu spracovania zo všetkých kovov skupiny PGM, navyše je momentálne jeho ponuka ovplyvnená najmä uzavretím spracovateľského závodu Anglo American Platinum (Amplats) v Južnej Afrike. Táto udalosť nastala ešte v minulom roku a za niekoľko mesiacov vytvorila na trhu nedostatok kovu. Tento stav by mal pretrvať až do roku 2022, čo môže poskytnúť podporu pre trvalo vysoké ceny irídia a následne spôsobiť veľký rastúci dopyt.

Irídia sa každý rok vyprodukuje približne 250 000 uncí. To je v porovnaní s 10 miliónmi uncí paládia a 8 miliónmi uncí platiny absolútne minimálne množstvo. Keďže trh je malý, ťažiari nemenia produkciu v reakcii na dopyt alebo ceny.

Podľa skupiny CPM Group sú súčasné vyťažené zásoby takmer spotrebované a vzniká tak ďalší priestor pre extrémny rast ceny.