Švajčiarsku sa problémy vyhýbajú: za nízku infláciu vďačí silnému franku

22. júna 2022, jozoperic, Nezaradené

Krajina pod Alpami zvláda turbulentné časy veľmi dobre. Inflácia zostáva nízka a rast ekonomiky solídny.

Švajčiarska národná banka SNB prvýkrát po pätnástich rokoch zvýšila svoju úrokovú sadzbu z -0,75 % na -0,25 %. Týmto krokom sa pripojila k ostatným centrálnym bankám, ktoré sprísňujú svoje úrokové sadzby s cieľom obmedziť infláciu. Každopádne je na tom v súčasnosti Švajčiarsko ekonomicky v porovnaní s EÚ veľmi dobre.

 

Švajčiarska ekonomika spomalí len mierne

Zvýšenie úrokovej sadzby prišiel po tom, ako USA zvýšili úrokové sadzby o 0,75 %. Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby minulú stredu, zatiaľ čo Európska centrálna banka uviedla, že svoje sadzby zvýši v júli, aby zakročila proti prudko rastúcej inflácii v eurozóne, ktorá v máji dosiahla rekordnú úroveň 8,1 %.

Švajčiarska ekonomika v uplynulých troch rokoch preukázala odolnosť, čo dokazuje aj hospodársky prieskum OECD z januára 2021, ale pandémia COVID-19 naďalej vyvoláva neistotu a ťažkosti. Účinná štátna pomoc pomohla ochrániť pracovné miesta a zvýšiť príjmy domácností. Niektoré odvetvia a skupiny však boli obzvlášť silne zasiahnuté. Tento zásah neúmerne zasiahol osoby s nízkou až strednou kvalifikáciou a osoby s nízkymi príjmami. Podpora rozvoja produktivity je rozhodujúca pre zabezpečenie dobrej životnej úrovne v budúcnosti. Hoci krajina má jednu z najvyšších mier produktivity pracovníkov v OECD, rast produktivity sa v predchádzajúcich troch desaťročiach dramaticky spomalil. Zníženie prekážok na vnútornom trhu, ktoré bránia voľnej a otvorenej hospodárskej súťaži, ako aj zachovanie prístupu na zahraničné trhy by zvýšilo konkurenčné tlaky a podporilo produktivitu a rast.

Podľa Štátneho sekretariátu pre hospodárske záležitosti (SECO) sa očakáva, že švajčiarske hospodárstvo v roku 2022 vzrastie o 2,6 %, čím sa reviduje marcová prognóza rastu na úrovni 2,8 %. SECO tiež znížil svoju prognózu rastu v roku 2023 z 2,0 % na 1,9 %.

 

Infláciu vo Švajčiarsku tlmí veľmi silný frank

SNB vo svojom vyhlásení uviedla: „Cieľom prísnejšej menovej politiky je zabrániť širšiemu rozšíreniu inflácie na tovary a služby vo Švajčiarsku. Nemožno vylúčiť, že v dohľadnej budúcnosti bude potrebné ďalšie zvyšovanie základnej úrokovej sadzby SNB s cieľom stabilizovať infláciu v pásme zodpovedajúcom cenovej stabilite v strednodobom horizonte. Na zabezpečenie primeraných menových podmienok je SNB v prípade potreby ochotná byť aktívna aj na devízovom trhu.“

Silný frank znížil vplyv inflácie vo Švajčiarsku tým, že znížil dovozné ceny pohonných hmôt a potravín. SNB zvýšila svoje prognózy inflácie na rok 2022 z marcových 2,1 % na 2,8 %. Predpokladá tiež 1,9-percentnú infláciu v roku 2023 a 1,6-percentnú infláciu v roku 2024, pričom predtým v týchto rokoch predpovedala 0,9-percentnú infláciu. Napriek tomu SNB stále očakáva, že švajčiarska ekonomika v roku 2022 porastie približne o 2,5 %.

 

Euro vo výraznom poklese hodnoty

Za posledných päť rokov švajčiarsky frank neustále posilňoval. Počas tohto roka už otestoval zónu podpory z roku 2015 v pásme 1,00 – 1,02.

CapitalPanda-Peric-Euro sa voči švajčiarskemu franku oslabuje

Výkonnosť menového páru EUR/CHF za posledných 5 rokov, denný časový rámec (zdroj: tradingview.com)

Keďže SNB zvýšila úrokovú sadzbu a nie sú jasné rozhodnutia, či ECB zvýši sadzby pre eurozónu, očakáva sa, že euro bude voči franku pokračovať v poklese. 5ažko je však povedať, až kam by mohol pokles pokračovať. Ak však skontrolujeme technickú analýzu na väčšom časovom rámci, možno nájdeme najhorší možný scenár.

 

CapitalPanda-Peric-Euro môžu byť slabšie ako švajčiarsky frank

Výkonnosť menového páru EUR/CHF od roku 2015, týždenný časový rámec (zdroj: tradingview.com)

Na druhom vykresľuje vývoj grafu v podobe „hlavy a ramien“, z ktorého jasne vidno možný najhorší scenár kurz eura voči franku. Ak je úroveň „krku“ na úrovni 1,06007, tak minimálna očakávaná hodnota tohto menového páru by v nasledujúcich mesiacoch/rokoch mohla dosiahnuť len 0,92041.