Pokles cien ropy sa blíži

1. júla 2022, jozoperic, Nezaradené

Redukcia sankcií voči veľkému producentovi ropy – Venezuele – by mohla priniesť výraznejšie zníženie cien ropy.

Spojené štáty vyškrtli zo sankčného zoznamu príbuzného venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Bývalý štátny pokladník Carlos Erik Malpica Flores bol v roku 2017 zaradený na čierny zoznam z dôvodu rozvracania demokracie. Podľa agentúry Al-Džazíra USA zmiernili sankcie voči príbuznému venezuelského prezidenta Nicolása Madura len niekoľko týždňov po tom, ako oznámili plány na sprostredkovanie rozhovorov medzi Madurovou vládou a venezuelskou opozíciou podporovanou Spojenými štátmi.

 

Ropa je pripravená na prepravu z Venezuely do Európy

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv Eikon je už pripravená prvá preprava venezuelskej ropy do Európy za posledné dva roky na nákladnej lodi s kapacitou 650 000 barelov, ktorú si prenajala talianska spoločnosť Eni.

S cieľom urovnať nesplatené dlhy a dividend v miliardách dolárov, ktoré dlhuje táto členská krajina OPEC, ministerstvo zahraničných vecí USA v máji oficiálne doručilo talianskej spoločnosti Eni a španielskemu Repsolu povolenia naďalej prijímať venezuelskú ropu.

Podľa dokumentu a zdrojov sa očakáva, že dodávka bude dodaná venezuelskou štátnou spoločnosťou PDVSA ešte tento mesiac s opciou pre Eni predať časť ropy španielskej spoločnosti Repsol pre jej rafinérie v Cartagene a Bilbau.

 

Globálny rast sa spomaľuje, väčší pokles cien ropy je možný

Vo všeobecnosti ceny ropy WTI zaznamenali veľkolepý nárast, ktorý odštartoval približne v čase, keď ceny dosiahli dno v roku 2020. Potom globálna epidémia znížila dopyt po cestovaní, čo spôsobilo pokles cien benzínu na úroveň, aká nebola zaznamenaná už desaťročia. Odvtedy ceny rástli v dôsledku zotavovania sa z obdobia izolácie, viacerých vládnych stimulov a geopolitických obáv v Európe.

Svetové centrálne banky sprísnili menovú politiku z dôvodu jednej z najvyšších globálnych inflácií za posledné desaťročia. Rast musia obmedziť zvýšením úrokových sadzieb a zastavením nákupu štátnych dlhopisov, aby znížili rastúce ceny. Reálne prognózy globálneho rastu na rok 2022 sa znižujú, čo nie je prekvapujúce. Na rozdiel od 4,5-percentného rastu predpovedaného koncom roka 2021 by sme mohli zaznamenať medziročný rast na úrovni 3,2 %.

 

Ropa už klesá, otázka je, či ide o trend alebo dočasný výkyv

Ako sa bude vyvíjať cena ropy? Pozrime sa na americkú ropu WTI (ktorej vývoj klasicky kopíruje aj cena Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny v Európe). V prvej polovici júna analýzy hovorili o dvoch scenároch vývoja ceny pri pokračujúcej agresii Ruska na Ukrajine. Z nich vyplýva,  že bez zrušenia sankcií voči Venezuele by sme pri rope videli nové cenové maximá.

CapitalPanda-Peric-Vývoj ceny ropy WTI február-jún 2022

Cena ropy WTI, február – jún 2022. (Zdroj: tradingview.com)

Avšak po zrušení sankcií – ako vidieť na ďalšom grafe –  cena ropy nabrala klesajúci trend, prelomila zónu odporu po invázii a dosiahla cenu 104 USD.

CapitalPanda-Peric-Ropa WTI začala klesať po zrušení sankcií voči Venezuele

Cena ropy WTI (Zdroj: tradingview.com)

Ak by pri ďalšom vývoji došlo k prekročeniu vzostupnej línie podpory, pravdepodobne by sme na trhoch mali byť svedkami testovania predinváznej zóny podpory. A ak by došlo aj k prelomeniu spomínanej zóny podpory, ďalšou hranicou, na ktorú sa budú upierať zraky odborníkov, by sa mala stať 2. zóna podpory na hodnote okolo 82 dolárov za barel.