Založ si blog

Británia a EÚ obnovili rokovania o brexite. Rozhodne sa už v septembri?

Aká bude finálna podoba partnerstva po odchode Británie z EÚ? Úradníci v Spojenom kráľovstve a Európskej únii majú nasledujúcich sedem týždňov, aby sa dohodli na niečom, čo sa im doposiaľ nepodarilo.

 

Po krátkej letnej prestávke sa tento utorok (18. augusta 2020) v Bruseli obnovili rokovania medzi britským premiérom Borisom Johnsonom, splnomocnencom britskej vlády pre brexit Davidom Frostom a európskym vyjednávačom pre brexit Michelom Barnierom. Veľká Británia a Európska únia chcú dosiahnuť dohodu skôr, ako je naplánovaný deadline rokovania, ktorý je stanovený na 2. október. Lídri oboch strán chcú rokovania urýchliť, avšak žiadna zo strán zatiaľ nenavrhla primerané ústupky. Napriek tomu rokujúci neskrývajú optimizmus. „Myslíme si, že dohodu je možné dosiahnuť ešte v septembri,“ uviedol hovorca britského premiéra Johnsona Jamie Davies.

 

Dvoma kľúčovými bodmi programu sú vyvážená dohoda o rybolove, ktorá zahŕňa prístup rybárov z EÚ do britských vôd, a nastavenie spoločných pravidiel hospodárskej súťaže. Podľa Barniera Londýn požaduje „takmer úplné“ vylúčenie rybárskych lodí EÚ z britských vôd, čo je „neprijateľné“. Dosiahnutím dohody o vyššie uvedených bodoch podmieňuje EÚ akékoľvek širšie obchodné dohody. Obom témam boli pridelené štyri dvojhodinové stretnutia. Diskusia bude pokračovať budúci mesiac po stretnutí úradníkov v Londýne.

 

Ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu do konca prechodného obdobia, ktoré končí na konci roku 2020, budú spotrebitelia čeliť návratu ciel, kvótam a bariéram vo výmene tovaru a služieb. Zástupcovia EÚ tvrdia, že október je hraničným termínom pre dosiahnutie dohody v podobe, v ktorej by mohla vstúpiť do platnosti do 31. decembra.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114614x
Priemerná čítanosť článkov: 1711x

Autor blogu

Kategórie