Založ si blog

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023.

 

Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla 12,1 %, čiže takmer rovnakú hodnotu ako na Slovensku (13,2 %). Chorvátom však zdražujú tovary a služby zrovna v čase, kedy vstupuje do eurozóny. Po januári 2023, kedy krajina prijme euro ako oficiálnu menu, tak budeme pravdepodobne vidieť veľkú nespokojnosť so zdražovaním. To budú ľudia pripisovať príchodu eura, aj keď v tom spoločná európska mena bude nevinne.

 

V Chorvátsku najviac zdražela doprava a nie energie

V júni väčšina krajín EÚ zaznamenala najvyššiu infláciu za dlhé roky a desaťročia. Chorvátsko zaknihovalo so svojimi 12,1 % historicky najvyššiu mieru inflácie, čiže od začiatku zostavovania týchto údajov chorvátskym štátnym štatistickým úradom (DZS) po získaní nezávislosti. Medzimesačne ceny v Chorvátsku rástli o 1,1 %.

Štruktúra rastu cien sa však od zvyšku Európy líši. Najvýraznejším faktorom pri rastúcich cenách nie sú energie, ale sektor dopravy, kde sa ceny zvýšili o 20,3 %. Za nimi nasledujú potraviny a nealkoholické nápoje so 16,9 %. Na treťom mieste v intenzite rastu sú ceny v reštauráciách a hoteloch (14,6 %), nasledované nábytkom, domácimi potrebami a nákladmi na bežnú údržbu domácnosti (13 %). Pri odevoch a obuvi si Chorváti priplácajú o 11,1 % viac a až potom nasledujú  energie (voda, elektrina, plyn a iné palivá) a ceny bývania s plusom 9,6 %. Pre zaujímavosť, náklady na kultúru vzrástli o 8 %.

Pri týchto číslach je zaujímavý cestovný ruch. Aj keď v priemere hotely a reštaurácie zdraželi „len“ o necelých pätnásť percent, v praxi sa slovenskí dovolenkári najčastejšie stretávali s 20-25-percentným nárastom cien v hoteloch. Vyplynulo to z analýzy kolegov, analytikov CapitalPanda, ktorú sme robili pred tohtoročnou letnou sezónou. V praxi to teda vyzerá tak, že hotelieri si trúfli na výraznejšie zvýšenie cien ako prevádzkovatelia reštaurácií.

Je však viac-menej isté, že aj do sektora služieb sa postupne „preleje“ väčší tlak na rast cien. A to kvôli náporu dovolenkárov aj uvoľneniu v bežnom živote.

 

Euru môže prischnúť v Chorvátsku povesť príčiny zdražovania

Keď Chorvátsko zavŕšilo proces prijatia do eurozóny, zvýšila mu agentúra Fitch v stredu 13.7. vo svojom najnovšom mimoriadnom hodnotení investičný úverový rating o jeden stupeň na „BBB+“ so stabilným výhľadom. A nasledujúci deň sa pridala aj agentúra Standard & Poor’s so zvýšením dlhodobého a krátkodobého ratingu Chorvátska na „BBB+/A-2“ so stabilným výhľadom. Dôvody sú zrejmé: krajina bude zo vstupu do eurozóny profitovať a jej hospodárstvo bude tým pádom silnejšie rásť.

Bežní ľudia to však začínajú vidieť inak a z eura sa dnes príliš netešia. Keď sa v Chorvátsku o tomto kroku rozhodovalo, očakávania boli optimistické. Dnes ich však tlmí vysoká inflácia. A keďže ECB nemá inú možnosť ako zvýšiť úrokové sadzby, dôjde k nárastu nákladov na dlh pri nových úveroch aj súčasných úveroch s menovou doložkou. Samozrejme, proces prijatia eura to nezmení: od 1. januára 2023 už nebudú v Chorvátsku v obehu žiadne kuny. Avšak vysoká inflácia môže v mnohých Chorvátoch zanechať pocit, že práve euro im prinieslo veľké zdražovanie. Aj keď v tom bude spoločná mena nevinne.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Americký FED chce udusiť infláciu bez vyvolania recesie. Európa naďalej ukazuje nerozhodnosť

15.07.2022

USA aj Európska únia sa snažia znížiť infláciu tak, aby sa nedostali do recesie. Aktuálne sú k tomuto cieľu jasne bližšie Spojené štáty. Jerome Powell, predseda Federálneho rezervného systému (FED), sa tento týždeň snažil presvedčiť verejnosť, že FED zvýši úrokové sadzby tak rýchlo a na takú úroveň, že inflácia bude potlačená bez toho, aby sa obmedzilo [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113910x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie