Založ si blog

Americký FED chce udusiť infláciu bez vyvolania recesie. Európa naďalej ukazuje nerozhodnosť

USA aj Európska únia sa snažia znížiť infláciu tak, aby sa nedostali do recesie. Aktuálne sú k tomuto cieľu jasne bližšie Spojené štáty.

Jerome Powell, predseda Federálneho rezervného systému (FED), sa tento týždeň snažil presvedčiť verejnosť, že FED zvýši úrokové sadzby tak rýchlo a na takú úroveň, že inflácia bude potlačená bez toho, aby sa obmedzilo úverovanie. Tým pádom vsádza na to, že pripravované opatrenia by nemali priškrtiť ekonomiku a spôsobiť recesiu.

Powell zdôraznil, že primárna misia FED je regulovať infláciu, ale stále dúfa v „mäkké pristátie“. Čiže FED cieli na pokles inflácie a sprievodné spomalenie rastu bez toho, aby nastala recesia alebo prílišná nezamestnanosť. Powell zopakoval svoj cieľ „mäkkého pristátia“ na akcii Európskej centrálnej banky (ECB) v portugalskej Sintre.

 

Európska nezamestnanosť pozitívne prekvapila

Prezidentka ECB Christine Lagardeová hovorila na stretnutí o „obrovskom efekte“ energetických šokov, ktoré otriasajú celým svetom, ale si najvýraznejšie sú cítiť v Európe kvôli jej závislosti na ruskej rope a zemnom plyne. Taktiež spomenula blízkosť Európy ku konfliktu na Ukrajine a ako „bola energia výrazne podcenená“ v inflačnej prognóze banky.

Európska centrálna banka začiatkom júna povedala, že zvýši svoje základné úrokové sadzby o 0,25 percenta v júli s ďalšími zvýšeniami naplánovanými neskôr tento rok. Prvého júla banka taktiež plánuje ukončiť svoj program nákupu dlhopisov.

Ku koncu júna zaznamenala EÚ zníženie počtu nezamestnaných osôb voči prognóze. Na jún odborníci očakávali mieru nezamestnanosti vo výške 6,8 %, avšak v skutočnosti dosiahla nezamestnanosť 6,6 %. Aj tento údaj tým pádom podporuje plánované zvýšenie výnosových kreditných sadzieb (ECR).

 

Euro zatiaľ trpí, obrat je však možný

Hoci väčšina analytikov očakáva, že ECB zvýši úrokové sadzby, ich nerozhodnosť a posilnenie doláru vyvíjajú tlak na menový pár EUR/USD. A tým pádom výpredaj eura pokračuje. Ale ak sa pozrieme na nasledujúci graf, môžeme vidieť potenciálne formovanie dna. Ak sa vyformované dno udrží, je možné, že sa vývoj otočí a euro sa posilní oproti doláru. Avšak kvôli už spomínanej nerozhodnosti je potrebné byť pri obchodovaní opatrný.

CapitalPanda-Peric-Euro oslabuje voči doláru počas celého roka 2022

Pár EUR/USD od januára 2020 po súčasnosť. (Zdroj: tradingview.com)

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114788x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie