Založ si blog

Porovnali sme ceny letných zájazdov: Najlacnejšie vychádza dovolenka v Grécku a Turecku, najdrahšie v Chorvátsku a Francúzsku

Turistické destinácie pri Stredozemnom mori dva roky trpeli. V tejto sezóne si to chcú vynahradiť vyššími cenami.

Najobľúbenejšia dovolenková destinácia Slovákov vyjde tento rok výrazne drahšie ako v minulosti. V priemere narástli ceny pobytov pre tohtoročné leto medziročne o 20-25 percent, avšak výnimkou nie je ani 50-percentné zvýšenie cien. Chorvátsko sa tak zaradilo medzi najdrahšie dovolenkové destinácie v oblasti Stredozemného mora, pričom na opačnom konci – teda medzi najlacnejšími destináciami – nájdeme Grécko a Turecko. Tieto výsledky ukazuje analýza, ktorú sme robili s kolegami-analytikmi brokera CapitalPanda z porovnaní cien pobytových zájazdov v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií (TUI Deuschland, DER Touristik, FTI) pre obdobie 1. 7. – 31. 8. 2022.

 

Turecko a Grécko sú tento rok najlacnejšie

Ako sme porovnávali ceny pobytov pri Stredozemnom mori? Z webov cestovných kancelárií sme zobrali aktuálne ceny v obľúbených destináciách pre najviac využívané dĺžky pobytov (7 a 10 dní), rôzne typy stravovania (raňajky, polpenzia, all inclusive) a dve kategórie hotelov: troj- a štvorhviezdičkové a osobitne päťhviezdičkové. Do výberových kritérií sme zaradili čo najkratšiu vzdialenosť k pláži, ako aj prítomnosť bazénu v rámci daného rezortu. Porovnávali sme ceny pobytov, čiže vrátane leteckej dopravy. Na zistené ceny z viacerých cestovných kancelárií a hotelov sme na konci uplatnili vážené priemerovanie.

Výsledky sú zaujímavé. Najlacnejšie dovolenkové pobyty pre toto leto ponúka turecký rezort Antalya, nasledovaný gréckymi ostrovmi Kréta a Rhodos a španielskym Tenerife na Kanárskych ostrovoch. Medzi cenovo výhodné rezorty patrí aj Zátoka svätého Pavla na Malte a cyperský Paphos. Naopak, trojicu najdrahších rezortov tvorí Azúrové pobrežie vo Francúzsku, nasledované chorvátskym ostrovom Hvar a chorvátskou strednou Dalmáciou.

Ak by sa do úvahy brali len troj- a štvorhviezdičkové hotely, k trojici najlacnejších rezortov by patrila ešte španielska Malorka a za španielske Tenerife by sa zaradila talianska Kalábria.

CapitalPanda-Peric-Chorvátsko zdraželo-Najlacnejšie sú Grécko a Turecko

Porovnanie cien 3/4* resp. 5* hotelov (7 dní, all inclusive) v období 1.7.-31.8.2022 v jednotlivých destináciách. Zdroj: Analýza brokera CapitalPanda

Chorvátsko toto leto výrazne zdraželo

Zlacnenie alebo zdraženie ceny zájazdov priamo súvisí s ekonomickou kondíciou jednotlivých krajín. Grécko a Španielsko tradične trápi vysoká miera nezamestnanosti a celkovú situáciu ešte zhoršil dopad pandémie koronavírusu. Turecko zase bojuje so závratnou infláciou, ktorá spôsobuje oslabovanie tamojšej meny, a tým aj zlacňovanie zájazdov pre zahraničných turistov.

V každom prípade sú najväčším prekvapením analýzy ceny letných dovoleniek v Chorvátsku. Táto krajina mala dlhú dobu nálepku lacnej a atraktívnej destinácie. Tento obrázok sa ale už nejakú dobu mení a Chorvátsko v tejto sezóne už bude patriť k najdrahším turistickým destináciám pri Stredozemnom mori. Je to primárne kvôli priemernému nárastu cien pobytov medziročne o 20-25 percent, pričom v ponukách vidno aj príklady 50-percentného zvýšenia cien.

Naopak, pozícia najdrahšej destinácie pri Stredozemnom mori sa nemení. Je ním Azúrové pobrežie vo Francúzsku. To sa dá vysvetliť okrem iného tým, že tamojší hotelieri cielia na inak ekonomicky situovanú klientelu ako tradičné rezorty, ktorých cieľom je hlavne stredná trieda.

 

Turecká líra oslabuje, turisti dostanú za svoje eurá viac

S výnimkou Chorvátska a Turecka sa všetky vybrané destinácie nachádzajú na území eurozóny. Znamená to, že ceny dovoleniek v Chorvátsku a Turecku môžu podliehať kurzovým výkyvom lokálnych mien práve voči euru. V prípade Chorvátska je však pravdepodobnosť výrazného kolísania kurzu kuny voči euru nepomerne nižšia než u tureckej líry. Okrem iného preto, lebo Chorvátsko si zafixovalo výmenný kurz, s ktorým vymení svoju národnú menu za eurá od 1.1.2023.

Naopak, tureckú ekonomiku trápi už niekoľko rokov dvojciferná inflácia, ktorá sa v posledných mesiacoch dramaticky zvyšuje. V apríli sa medziročná miera inflácie vyšplhala na takmer 70 percent, zatiaľ čo pred rokom sa nachádzala približne na 16-percentnej úrovni. Z tohto dôvodu sa dá očakávať ďalšie oslabovanie tureckej líry. Nie je však úplne jasné, nakoľko sa premietne do koncových cien letných pobytov, keďže týmto smerom vychýlený kurzový rozdiel predstavuje potenciálny zisk pre cestovnú kanceláriu. Dá sa ale očakávať, že o prípadný kurzový zisk sa cestovná kancelária s klientom podelí. V každom prípade ide o kurzové riziko, ktoré má na klientov potencionálne pozitívny dopad, keďže ich nákupy v Turecku vďaka slabej líre zlacnejú.

Turistický ruch patrí medzi odvetvia, ktoré boli pandémiou koronavírusu najviac zasiahnuté. Po dvoch rokoch „turistickej pauzy“ sa tradičné prímorské letoviská naplno prebúdzajú k životu. A ruka v ruke s tým ide taktiež cenový vývoj. Kým počas koronavírusovej pandémie sa ceny v turistickom ruchu v rámci eurozóny znížili v priemere o šesť percent, teraz vidíme presne opačný vývoj.  Slovenskí dovolenkári si tak musia nachystať na tohtoročnú dovolenku pri Stredozemnom mori viac peňazí, a to zvlášť v prípade, že pocestujú do Chorvátska.

CapitalPanda-Peric-Chorvátsko zdraželo-Najlacnejšie sú Grécko a Turecko

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114564x
Priemerná čítanosť článkov: 1710x

Autor blogu

Kategórie