Založ si blog

Pokles cien ropy sa blíži

Redukcia sankcií voči veľkému producentovi ropy – Venezuele – by mohla priniesť výraznejšie zníženie cien ropy.

Spojené štáty vyškrtli zo sankčného zoznamu príbuzného venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Bývalý štátny pokladník Carlos Erik Malpica Flores bol v roku 2017 zaradený na čierny zoznam z dôvodu rozvracania demokracie. Podľa agentúry Al-Džazíra USA zmiernili sankcie voči príbuznému venezuelského prezidenta Nicolása Madura len niekoľko týždňov po tom, ako oznámili plány na sprostredkovanie rozhovorov medzi Madurovou vládou a venezuelskou opozíciou podporovanou Spojenými štátmi.

 

Ropa je pripravená na prepravu z Venezuely do Európy

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv Eikon je už pripravená prvá preprava venezuelskej ropy do Európy za posledné dva roky na nákladnej lodi s kapacitou 650 000 barelov, ktorú si prenajala talianska spoločnosť Eni.

S cieľom urovnať nesplatené dlhy a dividend v miliardách dolárov, ktoré dlhuje táto členská krajina OPEC, ministerstvo zahraničných vecí USA v máji oficiálne doručilo talianskej spoločnosti Eni a španielskemu Repsolu povolenia naďalej prijímať venezuelskú ropu.

Podľa dokumentu a zdrojov sa očakáva, že dodávka bude dodaná venezuelskou štátnou spoločnosťou PDVSA ešte tento mesiac s opciou pre Eni predať časť ropy španielskej spoločnosti Repsol pre jej rafinérie v Cartagene a Bilbau.

 

Globálny rast sa spomaľuje, väčší pokles cien ropy je možný

Vo všeobecnosti ceny ropy WTI zaznamenali veľkolepý nárast, ktorý odštartoval približne v čase, keď ceny dosiahli dno v roku 2020. Potom globálna epidémia znížila dopyt po cestovaní, čo spôsobilo pokles cien benzínu na úroveň, aká nebola zaznamenaná už desaťročia. Odvtedy ceny rástli v dôsledku zotavovania sa z obdobia izolácie, viacerých vládnych stimulov a geopolitických obáv v Európe.

Svetové centrálne banky sprísnili menovú politiku z dôvodu jednej z najvyšších globálnych inflácií za posledné desaťročia. Rast musia obmedziť zvýšením úrokových sadzieb a zastavením nákupu štátnych dlhopisov, aby znížili rastúce ceny. Reálne prognózy globálneho rastu na rok 2022 sa znižujú, čo nie je prekvapujúce. Na rozdiel od 4,5-percentného rastu predpovedaného koncom roka 2021 by sme mohli zaznamenať medziročný rast na úrovni 3,2 %.

 

Ropa už klesá, otázka je, či ide o trend alebo dočasný výkyv

Ako sa bude vyvíjať cena ropy? Pozrime sa na americkú ropu WTI (ktorej vývoj klasicky kopíruje aj cena Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny v Európe). V prvej polovici júna analýzy hovorili o dvoch scenároch vývoja ceny pri pokračujúcej agresii Ruska na Ukrajine. Z nich vyplýva,  že bez zrušenia sankcií voči Venezuele by sme pri rope videli nové cenové maximá.

CapitalPanda-Peric-Vývoj ceny ropy WTI február-jún 2022

Cena ropy WTI, február – jún 2022. (Zdroj: tradingview.com)

Avšak po zrušení sankcií – ako vidieť na ďalšom grafe –  cena ropy nabrala klesajúci trend, prelomila zónu odporu po invázii a dosiahla cenu 104 USD.

CapitalPanda-Peric-Ropa WTI začala klesať po zrušení sankcií voči Venezuele

Cena ropy WTI (Zdroj: tradingview.com)

Ak by pri ďalšom vývoji došlo k prekročeniu vzostupnej línie podpory, pravdepodobne by sme na trhoch mali byť svedkami testovania predinváznej zóny podpory. A ak by došlo aj k prelomeniu spomínanej zóny podpory, ďalšou hranicou, na ktorú sa budú upierať zraky odborníkov, by sa mala stať 2. zóna podpory na hodnote okolo 82 dolárov za barel.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114761x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie