Založ si blog

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil.

 

Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to prichádza po tom, ako MMF v apríli vyslovil obavy, že Spojené kráľovstvo bude mať v roku 2023 najslabší rast spomedzi krajín G7. Zdá sa, že Briti musia prijať pravdu, že silný rast z dekády po roku 2000 je po desaťročí stagnácie miezd už len vzdialenou spomienkou.

 

Hospodárska mizéria v Spojenom kráľovstve, ktorú zvýraznila finančná kríza v roku 2008, je dlhodobá a systémová. Finančná kríza z roku 2008 mala podnietiť zásadné ekonomické zmeny, napríklad definitívne zúčtovanie so závislosťou Veľkej Británie od rastu, ktorý bol hnaný prudkým rastom spotrebiteľského dlhu, ktorý umožnili rastúce ceny nehnuteľností.

 

Brexit posunul britskú ekonomiku absolútne nesprávnym smerom a priniesol zmeny, ktoré nijako nepomohli v zotavovaní sa z finančnej krízy. Krehké politické riešenie Veľkopiatkovej dohody v Severnom Írsku sa oslabilo a hospodárske problémy Británie sa zhoršili kvôli stratégii tvrdého brexitu Borisa Johnsona, ktorá zahŕňa odstránenie Británie z politických a hospodárskych inštitúcií EÚ v rámci neuváženej snahy o „čistý rozchod“.

 

Brexit ovplyvnil aj cenu libry. Pokles hodnoty libry zvýšil náklady na dovoz a zároveň znížil britský vývoz, čo prispelo k zvýšeniu životných nákladov. Prognostici predpokladajú, že libra bude voči doláru a euru ďalej strácať, najmä ak sa vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ v súvislosti s protokolom o Severnom Írsku budú naďalej zhoršovať.

 

Dokonca ani premiér a lord kancelár sa nevedia zhodnúť na základoch vládneho prístupu a plánovaný tohto týždenný spoločný prejav oboch lídrov bol odložený. OECD pokarhala kancelára za jeho fiškálnu politiku, ktorá je celkovo kontrakčná aj napriek obrovskému balíku podpory, ktorý oznámil minulý mesiac a tiež napriek tomu, že ekonomika zúfalo potrebuje podporu.

 

Rozumných hlasov je v Británii v tejto situácii ako šafranu. Napríklad konzervatívny poslanec Tobias Ellwood sa v minulosti zasadzoval za opätovný vstup Británie na jednotný trh EÚ, avšak zo strany ideológov brexitu si „zlízol“ veľkú kritiku. Viacero indikátorov signalizuje, že silnejší hospodársky vzťah s EÚ je pre Britániu skrátka nevyhnutný. Nech to bude trvať akokoľvek dlho, Británia by mala byť pripravená získať späť svoje miesto chorého občana Európy.

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Americký FED chce udusiť infláciu bez vyvolania recesie. Európa naďalej ukazuje nerozhodnosť

15.07.2022

USA aj Európska únia sa snažia znížiť infláciu tak, aby sa nedostali do recesie. Aktuálne sú k tomuto cieľu jasne bližšie Spojené štáty. Jerome Powell, predseda Federálneho rezervného systému (FED), sa tento týždeň snažil presvedčiť verejnosť, že FED zvýši úrokové sadzby tak rýchlo a na takú úroveň, že inflácia bude potlačená bez toho, aby sa obmedzilo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114612x
Priemerná čítanosť článkov: 1711x

Autor blogu

Kategórie