Založ si blog

Pfizer má vďaka prvenstvu pri vakcíne proti Covidu dobre našliapnuté

Farmaceutická spoločnosť Pfizer takto pred týždňom oznámila, že podala žiadosť na schválenie vakcíny proti COVID-19 na Americký úrad na kontrolu potravín a liečiv FDA (Food and Drug Administration). Vakcína by tak mohla byť ako prvá distribuovaná na trh už v polovici decembra. Akcie zareagovali rastom ceny o 7,9 %, denné maximum dosiahlo 41,8 USD.

 

Skúsme sa pozrieť, ako sa vyvíjali akcie spoločnosti Pfizer v predchádzajúcom hektickom období. V pondelok 9. novembra 2020 vydali spoločnosti Pfizer a BioNTech tlačovú správu, v ktorej riaditeľ Pfizeru Dr. Albert Bourla uviedol: „Dnes je veľký deň pre vedu a ľudstvo. Prvý súbor výsledkov tretej fázy skúšok vakcíny proti COVID-19 poskytuje prvotné dôkazy o schopnosti našej vakcíny zabrániť ochoreniu COVID-19.“ Výsledkom prvej správy bol skok cien akcií o viac ako 17 %.

 

V stredu 18. novembra 2020 potom Pfizer poskytol aktualizovanú analýzu dát z tretej fázy klinických testov vakcíny proti COVID-19, ktorej sa zúčastnilo 44 000 ľudí. Na základe analýzy firma oznámila, že vakcína má účinnosť až 95 %. Cena akcií bola v ten deň otvorená na 36,8 USD (+ 1,03 %), dosiahla denné maximum 37,4 USD a zatvárala na 36,3 USD (-1,28 %).

 

Dohody o dodávkach vakcíny zvyšujú hodnotu farmafiriem

Pfizer a BioNTech sú so svojou vakcínou proti koronavírusu lídrami trhu. A to časovo aj v účinnosti. Obe spomínané farmaceutické firmy už podpísali dohodu o dodávkach vakcíny proti koronavírusu s USA a Veľkou Britániou. Do Británie dodajú 30 miliónov dávok. Americká vláda zase zaplatí 1,95 miliardy USD za 100 miliónov dávok a bude mať opciu na nákup ďalších 500 miliónov dávok.

 

Keď sa vo finálnej fáze potvrdila 90 % účinnosť vakcíny proti koronavírusu, ktorú vyvíja Pfizer, jej akcie na začiatku novembra krátko vzrástli. Práve v tento deň, 9. novembra 2020, predali dvaja členovia vedenia časť portfólia, ktorú vo Pfizeri držali, čo zabránilo explózii hodnoty akcií. Kvôli tomuto kroku značná časť obchodníkov zapochybovala o budúcom výsledku tretej fázy klinického testovania. Avšak podobný postup, keď majú riaditelia určitý počet akcií a časť svojho portfólia pri väčšom náraste ich trhovej ceny predajú, je bežný.

 

Sally Susman, výkonná viceprezidentka, a Albert Bourla, predseda a výkonný riaditeľ, predali celkovo 176 170 akcií s trhovou hodnotou o niečo vyššou než 7,3 milióna USD.

 

Zaujímavá investičná príležitosť

Vďaka stabilnej výkonnosti firmy Pfizer  – a to aj napriek tomu, že v posledných kvartáloch zaznamenávala pokles – je táto spoločnosť neobyčajne zaujímavou investičnou príležitosťou. Obrovské investície, ktoré Pfizer realizoval, rozširovanie spolupráce a partnerstiev s konkurenciou a tiež perspektívna oblasť verejného zdravia sú kľúčom k perspektívnej budúcnosti firmy.

 

Je nepochybné, že prebiehajúca pandémia ešte prinesie v ďalších mesiacoch mnoho neistoty. Riešenie súčasných globálnych problémov však vo veľkej miere závisí od pokroku pri objavovaní liečiv. To znamená, že tento sektor sa bude tešiť výraznej podpore. Pfizer je vo vývoji vakcíny v popredí, a to by mohlo mať pozitívny dopad na jeho trhovú hodnotu.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113896x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie