Založ si blog

Vojna nielen spomalí obnovu svetovej ekonomiky, ale prináša osobitné riziká pre celú strednú a východnú Európu

Pravdepodobne sa v strednej Európe v najbližších rokoch nevyhneme istému znevýhodneniu v otázke investícií.

Ruský vpád na Ukrajinu, a tým vyvolaná vojna a séria sankcií, budú mať vážne dopady na svetové hospodárstvo. Pred následkami varoval Medzinárodný menový fond (MMF). „Ekonomické účinky sú už teraz dosť výrazné,“ uviedol MMF v sobotňajšom vyhlásení, „situácia však zostáva veľmi nestabilná a výhľad je náchylný na značnú neistotu.“

Konkrétnejší sú ekonómovia banky J.P. Morgan Chase & Co., ktorí znížili prognózu globálneho ekonomického rastu na tento rok takmer o percentuálny bod. O rovnakú sumu zvýšili aj svoju prognózu inflácie. V posledných dňoch prudko vzrástli ceny potravín a energií a oslabili sa dodávateľské reťazce, čím sa ďalej zvýšili inflačné tlaky, s ktorými už tvorcovia politík doteraz zápasili.

Centrálne banky a vlády majú ťažkú úlohu kompenzovať rast cien

V tejto situácii budú hrať kľúčovú rolu menové orgány krajín (čiže primárne centrálnej banky), ktoré musia pozorne sledovať premietanie rastúcich zahraničných cien do domácej inflácie. Vlády krajín sa budú musieť sústrediť na pomoc pri kompenzácii rastúcich životných nákladov so zameraním na najviac znevýhodnené domácnosti. Situácia je komplikovaná o to viac, že medzinárodná ekonomika sa ešte nestihla zotaviť z pandemickej krízy a ekonomiky sú zaťažené komplikovanými politickými kompromismi. „Ekonomické dopady sú už teraz dosť výrazné,“ upozornil MMF, „situácia pritom zostáva veľmi krehká a výhľadovo je tu možnosť, že budeme zažívať plošne bezprecedentnú neistotu.“

Ako bol na tom ukrajinský export pred vojnou

V roku 2020 sa v dôsledku epidémie Covid-19 „scvrklo“ mnoho ekonomík na celom svete a došlo k poklesu makroekonomických ukazovateľov. Podľa údajov OSN Comtrade sa v roku 2020 celosvetový vývoz znížil približne o 7 %. Zaujímavosťou bolo, že ukrajinský vývoz utrpel oveľa menší pokles, a to len o 1,6 %. To môže naznačovať istú nepružnosť dopytu po jej výrobkoch. Na porovnanie, ruský vývoz sa v roku 2020 prepadol o 21 %.

Ako zvládla Ukrajina pandémiu a v akej kondícii bola pred aktuálnou vojnou? Obilniny tvorili v roku 2020 približne pätinu celkového ukrajinského vývozu, a to 9,4 miliardy USD. Bol to druhý najväčší vývozca obilnín na svete po Spojených štátoch. Ukrajinský vývoz obilnín bol o niečo väčší ako vývoz Ruska. Ďalším dôležitým vývozným produktom Ukrajiny bolo železo a oceľ (7,7 mld. USD).

Ukrajina bola v roku 2020 štvrtým najväčším vývozcom kukurice na svete. (za USA, Argentínou a Brazíliou). Ukrajina predala kukuricu v hodnote 4,9 miliardy USD, čo predstavovalo 13 % celkového vývozu kukurice na svete. Takisto po Francúzsku, Austrálii a Rusku bola Ukrajina štvrtým najväčším vývozcom jačmeňa (12 % celkového svetového vývozu). V porovnaní s Austráliou a Ruskom vyvážala Ukrajina viac jačmeňa, ale jeho celková hodnota obchodu bola výrazne nižšia. Spolu s uvedenými krajinami bola Ukrajina piatym najväčším vývozcom pšenice.

Dovoz tovarov na Ukrajinu sa prepadne, najviac to poškodí Čínu

Ukrajina je ako veľká krajina aj významný dovozca. To znamená, že už len samotný pokles dovozu kvôli vojne významne ovplyvní ekonomiku iných krajín. V roku 2020 predstavoval celkový dovoz tovaru do Ukrajiny 53,7 miliardy USD. Z hľadiska hodnoty dovozného obchodu sa umiestnila na 47. mieste na svete. Čína (8,3 mld. USD), Nemecko (5,3 mld. USD), Rusko (4,6 mld. USD), Poľsko (4,1 mld. USD) a Spojené štáty (3 mld. USD) sú krajiny, od ktorých Ukrajina nakupuje najviac tovarov.

CapitalPanda-Peric-Aké komodity dováža Ukrajina

 

Graf 1: Hlavné komodity dovážané Ukrajinou, 2020 (mld. USD) (Zdroj: GlobalData na základe UN Comtrade)

Všeobecná nestabilita môže poškodiť aj strednú Európu

Vojna zhoršuje už aj tak neistú hospodársku situáciu, ktorú spôsobili dva roky pandémie. Ekonomiky sa ešte nezotavili z problémov v dodávateľskom reťazci. Očakávalo sa, že v tomto roku by sa mohli stať minulosťou, avšak aktuálny konflikt a jeho následky plné zotavenie odďaľuje. Vysoký počet krajín ovplyvnia inflačné tlaky.

Okrem toho sankcie už teraz spôsobujú chaos v ruskej ekonomike, keď mena voľne padá a podniky sa snažia predať svoje aktíva. Investičné prostredie vo východnej Európe sa zhorší, keďže investori budú nabádať k opatrnosti a čakať na mierové riešenie. Aj keby sa invázia rýchlo skončila, mnohí investori budú hľadať politickú stabilitu ako rozhodujúce kritérium výberu lokality. A v tomto smere môže stredná a východná Európa ešte istý čas ťahať za kratší koniec.

 

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114820x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie