Založ si blog

Do akej miery je reálny nedostatok potravín v roku 2022?

Na zvýšené ceny pšenice doplatia kvôli vojne na Ukrajine doplatia najmä chudobné krajiny. Konflikt však zasiahne aj globálnu ekonomiku.

 

Podľa rýchleho hodnotenia vplyvu vojny na obchod a rozvoj, ktoré Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD) vypracovala 16. marca, sa stav svetového hospodárstva rýchlo zhoršuje. Hodnotenie vplyvu ukrajinského konfliktu na obchod a rozvoj potvrdzuje prognózu, že vojna bude mať za následok pokles rastu či stagnáciu svetového hospodárstva, ku ktorej prispievajú rastúce náklady na potraviny, palivá a hnojivá. Situácia je pritom obzvlášť znepokojujúca v afrických a najmenej rozvinutých krajinách.

Generálna tajomníčka UNCTAD Rebeca Grynspanová vo svojom vyhlásení uviedla: „Vojna na Ukrajine si vyžiadala obrovské náklady v podobe ľudského utrpenia a spôsobuje otrasy vo svetovom hospodárstve. Všetky tieto otrasy ohrozujú úspechy dosiahnuté pri zotavovaní sa z pandémie COVID-19 a blokujú cestu k udržateľnému rozvoju.“

V potravinárskom priemysle hrajú Ukrajina a Rusko zásadnú rolu. Na celosvetovom obchode so slnečnicovým olejom a semenami sa podieľajú 53 % a na celosvetovom obchode so pšenicou 27 %.

Tento fakt mimoriadne tvrdo dopadne na rozvojové krajiny. Viac ako tretina africkej pšenice sa dováža z tejto dvojice  krajín, ktoré sú vo vojnovom konflikte. Dokonca 15 najchudobnejších krajín sveta dováža viac ako 50 % pšenice práce z Ruska a Ukrajiny.

CapitalPanda-Peric-Ceny potravin rastu pri kazdej politickej nestabilite

Súvislosť medzi prudkým nárastom cien potravín a politickou nestabilitou (zdroj: unctad.org)

 

Politická nestabilita sa okamžite prejavuje na cenách potravín

Jednoznačnú koreláciu medzi prudkým nárastom cien potravín a politickou nestabilitou ukazuje priložený graf. Počas globálnej finančnej krízy, ktorá prepukla v roku 2008, došlo k nárastu cien, ktorý v roku 2009 ustúpil. K ďalšiemu nárastu došlo počas Arabskej jari (december 2010 – december 2012). V dôsledku expanzívnej fiškálnej a menovej politiky FED-u aj špekulácií došlo onedlho nato opäť k prudkému nárastu cien. Počas krízy COVID-19 bol nový nárast cien spôsobený fiškálnymi stimulmi v niektorých krajinách, ultra uvoľnenou menovou politikou, hromadením zásob a obmedzeniami vývozu zo strany niektorých krajín.

Posledným úderom chudobným krajinám je ruská invázia na Ukrajinu.

 

Ak Ukrajina tento rok nezaseje, nedostatok niektorých potravín potrvá minimálne celý ďalší rok

Všetky obchodné trasy prechádzajúce cez Rusko a Ukrajinu sa komplikujú v dôsledku obmedzujúcich kontrol vzdušného priestoru, neistoty dodávateľov a obáv o bezpečnosť. Pomyselný pozemný most medzi Európou a Áziou zahŕňa tieto dva štáty ako kľúčové územia. V roku 2021 sa z Číny na západ do Európy po železnici prepravilo 1,5 milióna kontajnerov nákladu. Ak tieto čísla pripočítame k dopytu po nákladnej doprave medzi Áziou a Európou, dostaneme sa na 5 až 8 % nárast už aj tak preplnenej obchodnej trasy.

Ak vezmeme do úvahy súčasnú ruskú inváziu na Ukrajinu a reálnu možnosť, že by mohla ovplyvniť tohtoročnú sejbu, mali by sme očakávať, že nedostatok potravín bude trvať minimálne ďalší rok. Kvôli ťažkostiam s osivom by sa zvýšila priemerná cena položiek z iných zdrojov a ako prvé budú postihnuté štáty s nedostatočnou poľnohospodárskou produkciou.

Na opačnej strane budú stáť krajiny ako Argentína, Turecko, Francúzsko a Maďarsko, ktoré budú bezpochyby profitovať z toho, že sú silné v produkcii slnečnicového oleja (spolu vyrobia 15 % svetovej produkcie). A medzi víťazmi zdražovania pšenice budú spoločnosti ako Cargill, ktorá má pod palcom 25 % všetkého vývozu obilia z USA a je jednou z najväčších potravinárskych spoločností na svete.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114794x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie