Založ si blog

Slováci sa v Chorvátsku dovolenkovať nechystajú, prepad turizmu môžu zmierniť Česi

Chorvátsko očakáva pokles príjmov z cestovného ruchu na úrovni 75 %. Pre chorvátsky turizmus bude rozhodujúce, kde sa rozhodnú tráviť dovolenku Nemci, Slovinci, Rakúšania a Česi.

Ekonomické dopady pandémie nového koronavírusu sa prejavujú predovšetkým v odvetví cestovného ruchu. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol, že pandémia stojí európsky turizmus 1 miliardu eur mesačne (Zdroj). Krajiny, ktorých podstatnú časť HDP tvorí práve cestovný ruch, môžu byť aktuálnou situáciou postihnuté najvýraznejšie. Pozrime sa, ako sa vyvíja situácia v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov a Čechov – v Chorvátsku.

Chorvátsko čaká drastický prepad príjmu z cestovného ruchu

Segment cestovného ruchu, ktorý tvorí v Chorvátsku až 20 % HDP, tento rok očakáva drastický prepad príjmov o 75 %.  Na porovnanie, v minulom roku prekročili príjmy od zahraničných turistov hranicu 10 miliárd eur. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila Chorvátska obchodná komora v polovici apríla, cestovné agentúry a spoločnosti poskytujúce ubytovanie a stravovanie zaznamenali najväčšie straty. Až 92 % z nich uviedlo, že očakávajú dlhodobý negatívny vplyv na svoje podnikanie.

Vzhľadom na súčasnú situáciu bude nádej na akékoľvek oživenie turistickej sezóny závisieť od okolitých krajín, ako aj od tradičných návštevníkov – Nemcov, Slovincov, Čechov a Slovákov.

Česi sa masovo chystajú do Chorvátska, Slováci nie

Istá nádej prišla z Česka. Priaznivý epidemiologický vývoj ide ruka v ruke so zvyšovaním dôvery v cestovanie. Železničný prepravca RegioJet informoval, že o vlakové spojenie medzi Prahou a chorvátskou Rijekou je obrovský záujem. Ihneď po zverejnení novej linky musel rezervačný systém spoločnosti spracovať historický objem objednávok – behom jedného dňa sa predalo až 4 000 lístkov. (Zdroj)

 

Odlišná je situácia na Slovensku. Pred vypuknutím pandémie patrilo Chorvátsko medzi najpreferovanejšie destinácie Slovákov. Momentálne sa dovolenkovať pri Jadrane chystá iba 6 % slovenských turistov. (Zdroj: Go4insight) Uvoľňovanie opatrení a postupné otváranie hraníc môžu tento trend ešte na poslednú chvíľu zvrátiť.

Súčasná hospodárska situácia sa však nedá porovnávať dokonca ani s vojnou, ktorú Chorvátsko zažilo na začiatku 90. rokov. Je preto zložité predpovedať, ako bude tohtoročná turistická sezóna vyzerať. Všetci dúfame, že vývoj bude aj naďalej priaznivý a že sa chorvátske hospodárstvo z tejto situácie poučí do budúcnosti.

 

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114810x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie