Založ si blog

Rast ropy sa zastavil. Dôvodom je viac zásob, ako sa čakalo

Obchodníci si na trhu s ropou vybrali časť ziskov. Aj preto v uplynulých dňoch ropa klesala. Ako sa cena vyvinie ďalej závisí nielen od spotreby, ale aj stavu zásob.

 

Ropné futures v posledných dňoch klesli a pokračovali v stratách z predchádzajúcich dní, počas ktorých americké zásoby ropy rástli viac, ako sa očakávalo. Zvýšili sa tak obavy z nadmernej ponuky.

Americké ropné zásoby minulý týždeň vzrástli oveľa prudšie, než sa predpokladalo. Analytici odhadovali nárast na úrovni 300-tisíc barelov, avšak zásoby dosiahli až 1,7 milióna barelov. Brent klesol o 0,7 % na 42,34 USD. Americký West Texas Intermediate (WTI) zaznamenal prepad o 0,9 % na 40,02 USD.

Optimistické odhady, že spotreba paliva sa začína zvyšovať, podporujú údaje, ktoré ukazujú pokles amerických zásob destilátov a benzínu. Súvisí to s tým, že viaceré ekonomiky zmierňujú opatrenia proti koronavírusu a dopyt po pohonných hmotách sa začína obnovovať.

„Niektorí investori na vyšších zásobách ropy v USA zarobili,“ uviedol Chiyoki Chen, hlavný analytik spoločnosti Sunward Trading. V utorok sa Brent aj WTI obchodovali na najvyššej úrovni od začiatku marca, keď sa ich ceny zrútili na minimum.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114830x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie