Založ si blog

Silno podhodnotené striebro sa snaží vyrovnať zlatu

Striebru sa podarilo prelomiť hranicu 20 USD za jednu uncu, čo je najvyššia hodnota od septembra a ďalej smeruje k štvorročnému maximu. Pomer uncí striebra k unciam zlata naďalej prudko klesá.

Striebro tento týždeň zlomilo hranicu 20 USD za uncu, čo je najvyššia hodnota od septembra. Po prudkom poklese v dôsledku nižšieho dopytu získava striebro spolu so zlatom opäť náskok. Index, ktorý sleduje, koľko uncí striebra je potrebných na nákup jednej unce zlata, ukazuje, že striebro zostáva aj naďalej podhodnotené.

Striebro reaguje na ceny zlata mierne pomalšie, čo naznačuje, že ak stúpne cena zlata, môžeme následne očakávať aj rast striebra. V súčasnosti je pomer takmer 88 uncí striebra k 1 unci zlata. Rok pred začiatkom blokovania sa pomer uncí striebra pohyboval okolo 79 uncí na 1 uncu zlata. Striebro nie je len vzácnym kovom, ale má využitie aj v priemysle, pretože je jedným z najlepších vodičov elektriny.

Capital Panda - graf 1Cena striebra postupne preráža psychologické hranice – analýzy naznačujú stabilný, až ostrý budúci rast.

Dopyt a bezpečnosť na komoditnom trhu sa obnovujú, čo priťahuje investorov k investíciám do drahých kovov s očakávaním budúcich ziskov.

Relatívna týždenná výkonnosť indexov a komodít

Capital Panda - graf 2

Relatívna mesačná výkonnosť indexov a komodít

Capital Panda - graf 3

Prudký nárast technologických akcií môže tiež naznačovať bublinu, ktorá môže v kombinácii s neuveriteľne veľkými zmenami v menovej politike, implementáciou rôznych úverových dotácií alebo nižších vkladových sadzieb vyvolať obavy, že cena peňazí klesá a investori sa snažia nájsť vhodnú alternatívu vo forme zlata či menej obchodovaného striebra.

„Striebro je v súčasnosti v centre pozornosti,“ uviedol Stephen Innes, hlavný trhový stratég spoločnosti AxiCorp Ltd. Metal. Aktuálna situácia naznačuje, že sa môže zopakovať scenár spred 10 rokov. Počas globálnej finančnej krízy ceny tohto vzácneho kovu klesli a následne do roku 2011 vzrástli na rekordných 50 USD.

Capital Panda - graf 4

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114626x
Priemerná čítanosť článkov: 1711x

Autor blogu

Kategórie