Založ si blog

Elektromobilita: Blíži sa bod zlomu

Predaj elektrických vozidiel aj napriek koronakríze láme rekordy. V Nemecku sa ich predaj od prvej polovice roka 2019 v porovnaní s prvým polrokom 2020 takmer zdvojnásobil. Dôležité je aj pozorovanie poklesu predaja bežných automobilov s benzínovým motorom o najmenej 20 %.

Prudký nárast dopytu po elektromobiloch je sprevádzaný extrémne optimistickou náladou na trhu, ktorú môžeme pozorovať na vývoji cien akcií Tesly. Deloitte odhaduje, že do roku 2030 by mohli globálne predaje elektromobilov dosiahnuť 21 miliónov.

V momentálnej situácii tak nie je prekvapením, že sa na trhu konštante objavujú nové modely elektromobilov. Prvé čisto elektrické SUV predstavila tento týždeň aj česká automobilka Škoda.

Pozrime sa bližšie na rast ich predaja. Tesla začala s výrobou svojho Modelu S v roku 2013. V tom čase automobilka produkovala 20 000 vozidiel ročne. O päť rokov neskôr presiahli predaje elektromobilov v USA 360 000 a v polovici roku 2019 sa svetové predaje elektromobilov vyšplhali na 530 000.

K masívnemu nárastu došlo v minulosti aj napriek vysokej obstarávacej cene elektromobilov, ktorá sa postupne znižuje. Medián predajnej ceny elektrického vozidla v USA sa v minulom roku mierne zvýšil na 36 600 USD, avšak bežná cena elektromobilu klesla o viac ako 13 % z 64 300 USD na 55 600 USD.

Budúcnosť obchodovania s elektrickým autami je otvorená. Či už z ekologického hľadiska alebo ekonomických dôvodov.

Elektrina je v porovnaní s ropou relatívne lacná a dokážeme ju získavať z obnoviteľných zdrojov energie. Navyše si môžeme byť istí, že v metódach získavania elektrickej energie nastane technologický pokrok.

V tejto chvíli sme schopní na výrobu obrovského množstva elektrickej energie používať jadrové elektrárne, ale čo ak by sme prišli na to, ako využívať silu fúzie? Je omnoho stabilnejšia a jedna takáto elektráreň by mohla vyprodukovať viac energie, než celý svet potrebuje. Môžeme teda predpokladať, že cena ropy sa nevyhnutne zvýši, zatiaľ čo cena elektrickej energie klesne.

Výmena vozidla na fosílne palivo za elektromobil môže do budúcnosti predstavovať ekonomickú úsporu, ktorá navyše pomáha životnému prostrediu.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114829x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie