Založ si blog

Turecko stupňuje napätie v Stredomorí. Jeho mena však konštantne oslabuje

Turecko a Grécko sa dohodli na zahájení rokovaní, ktoré budú zamerané na deeskaláciu napätia vo východnej časti Stredozemného mora. Uviedol to minulý štvrtok (3. 9.) šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Atény však vzápätí popreli, že by s rokovaniami, ktoré avizovalo NATO, súhlasili. Grécko zároveň spochybnilo aktivity Turecka zamerané na prieskum energetických zdrojov vo východnej oblasti Stredozemného mora.

Turci sa snažia zabrať nové časti pobrežných vôd v oblastiach, kde predpokladajú bohaté náleziská zemného plynu. Ankara tvrdí, že energetické zdroje neďaleko Cypru je potrebné spravodlivo rozdeliť medzi Severocyperskú tureckú republiku a grécku Cyperskú republiku na juhu ostrova. Severný Cyprus je pritom už desiatky rokov zo strany svetového spoločenstva neuznaný štát po tom, čo vznikol vďaka obsadeniu tureckou armádou v roku 1974.

Severný Cyprus vydal tureckej štátnej ropnej spoločnosti Turkish Petroleum (TPAO) povolenie na prieskum. Za posledných sedem mesiacov tohto roku bolo v Turecku zahájených približne 1 174 investícií v hodnote 19,5 miliardy tureckých lír s podporou tureckej vlády. Vyplýva to z údajov tureckého ministerstva priemyslu a technológií, ktoré tiež ukázali, že v roku 2019 získalo v Turecku investičné stimuly 5 696 projektov v celkovej hodnote 134,14 miliárd tureckých lír. Časť z týchto investícií pravdepodobne smeruje do energetickej infraštruktúry, ktorú sa Ankara snaží posilňovať. Každopádne, turecké kroky vedú k postupnému oslabovaniu líry, ktorá za posledný rok stratila takmer polovicu svojej hodnoty (z 5,77 líry za dolár v septembri 2019 na 7,48 v stredu 9.9.2020).

 

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114751x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie