Založ si blog

Veľké banky predávali svoje zlato, čo spomalilo nárast jeho ceny

Svetové centrálne banky predali v auguste viac zlata ako nakúpili. Oznámila to Svetová rada pre zlato (WGC). Ukončil sa tak rok a pol trvajúci cyklus akumulácie zlata, ktorý podporoval rýchly rast jeho cien.

 

Zlato prudko vzrástlo z hodnoty viac ako 1 500 amerických dolárov na začiatku roka 2019 na rekordných 2 072,50 amerických dolárov začiatkom augusta 2020. Následne kleslo na hodnotu 1 900 USD.

 

Európski a severoamerickí investori hromadili zlato a zvyšovali jeho ceny s nádejou, že uchovajú hodnotu komodity počas koronakrízy.

 

Avšak dopyt ďalších veľkých spotrebiteľov, ako sú kupci šperkov alebo centrálne banky, bol slabý, čo vyvolalo obavy, že ďalšie hromadenie končí.

 

Centrálne banky, ktoré dokopy držia okolo 35 000 ton zlata v hodnote 2 triliónov amerických dolárov, predali v auguste o 12,3 ton zlata viac než nakúpili, tvrdí WGC.

 

Dáta WGC ďalej ukázali, že Uzbekistan predal 31,7 ton zlata, kompenzuje tak menšie nákupy ostatných krajín ako India, Kirgizsko alebo Turecko.

 

Centrálne banky v roku 2018 nakúpili najviac zlata za posledných päťdesiat rokov. Celkovo to bolo 656 ton. Minulý rok dopyt klesol na 650 ton zlata.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114813x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie