Založ si blog

Turecko objavilo nové ložiská zemného plynu v Čiernom mori

Establišment prezidenta Erdogana zatiaľ úspešne razí agresívnu politiku prieskumných vrtov v moriach okolo Turecka. Zatiaľ sa mu darí, čo potvrdzuje obrovské ložisko zemného plynu v Čiernom mori.

 

Obrovské ložisko zemného plynu, ktoré Turecko objavilo v auguste, môže byť ešte väčšie, ako sa spočiatku zdalo. Podľa priamych zdrojov, majú byť bližšie informácie zverejnené budúci týždeň.

 

Objav energetického zdroja v Čiernom mori je zásadný pre obchodnú bilanciu Turecka, keďže krajina ročne spotrebuje 50 miliárd metrov kubických zemného plynu, ktorý je importovaný zo zahraničia.

 

Vrty do hĺbky približne 4 500 metrov v zóne Tuna-1 prenikli do ďalších dvoch formácií, ktoré sa podľa vysokého tureckého energetického úradníka zdajú byť sľubné. Druhá vrtná loď sa do oblasti presunie pravdepodobne budúci rok.

 

Ankara dramaticky rozšírila prieskum Čierneho mora a sporných vôd východného Stredomoria. Snaží sa nájsť významné energetické rezervy, ktoré by zmiernili jej závislosť na dovoze z Iránu, Iraku a Ruska.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114368x
Priemerná čítanosť článkov: 1707x

Autor blogu

Kategórie