Založ si blog

V súvislosti s rozhodnutím OPEC+ a opätovným otvorením trhu v Číne ceny ropy rastú

Aktuálna situácia nedáva žiadnu nádej, že by sa ceny palív mohli vrátiť bližšie k euru na liter, ako sme to zažili úvodom pandémie v roku 2020. Ropa vtedy klesla až na 20 dolárov, dnes sa pohybuje nad 70 dolármi a pribúdajú signály podporujúce ďalší rast.

 

Po raste cien ropy v priebehu augusta a stabilizácii koncom mesiaca prišlo rozhodnutie OPEC+ v stredu 1. septembra 2021 o zachovaní súčasnej úrovne produkcie. V kombinácii s ďalšími udalosťami aktuálne pribúdajú signály podporujúce pretrvanie vyššej ceny ropy. Konkrétne, hurikán Ida spôsobil odstavenie rafinérií v Louisiane pravdepodobne na niekoľko týždňov a v Číne rastie vyšší dopyt po rope. Vďaka zužujúcemu sa globálnemu trhu s ropou a slabšiemu americkému doláru vidíme vyhliadky na rast.

 

Rozhodnutie OPEC+

Po tom, ako sa OPEC+ rozhodol zachovať súčasnú kvótu navyšovania ťažby o 400 000 barelov denne od augusta až do decembra, ceny ropy mierne vzrástli. Je to znak toho, že trhy sú v dobrej kondícii. Dokonca v lepšej, ako sa pôvodne predpokladalo. Agentúra Reuters zároveň informovala, že producenti OPEC+ revidovali svoj dopyt po rope do roku 2022. Odborníci skupiny štátov ťažiacich ropu upravili prognózu rastu dopytu z 3,28 na 4,2 milióna barelov denne.

 

Odstavené rafinérie v Louisiane

Hurikán Ida sa prehnal cez ropné rafinérie v Louisiane a spôsobil prerušenie ich prevádzky. Tieto zariadenia by mohli zostať zatvorené celé týždne v závislosti od rýchlosti obnovenia sietí. Zatiaľ sa nepodarilo obnoviť dodávky elektrickej energie a vody, tým pádom prevádzku rafinérie zatiaľ nie je možné obnoviť. Všetky rafinérie na pobreží Mexického zálivu predstavujú približne 13 % kapacity rafinérií v USA. Ak by skutočne ostali dlhší čas mimo prevádzky, cena ropy by mohla ešte viac stúpnuť.

 

Zotavenie Číny

Po opätovnom otvorení ekonomiky Čína obnovila aj dovoz ropy. Po takmer piatich mesiacoch nižších nákupov v dôsledku nízkej dovoznej kvóty je najväčší svetový dovozca tejto komodity teraz na ceste k oživeniu. Pred mesiacom, keď bolo v Číne hlásených len 1 000 prípadov delta vírusu, Peking nariadil masívne uzavretie 144 najviac postihnutých oblastí.

 

Rastúci dopyt po rope v Spojených štátoch

V stredu EIA informovala o nižších zásobách v USA, čo vyvolalo dopyt po palivách v USA. Zásoby v týždni do 27. augusta klesli o 7,2 milióna barelov. Stratégovia ING Warren Patterson a Wenyu Yao komentovali situáciu: „Hlásený predpokladaný dopyt dosiahol tento týždeň rekordnú úroveň 22,8 miliónov barelov denne (MBb/d), čím prekonal aj predchádzajúci rekord 22,4 MBb/d z roku 2018. Toto vyššie číslo implikovaného dopytu pravdepodobne odráža časť zásob, ktoré boli vytvorené pred hurikánom Ida.“

 

Spoločnosť Trading Central uvádza na dennom grafe pre futures na ropu WTI otočný bod na úrovni 64,50 USD, pričom uprednostňuje dlhodobú pozíciu nad otočným bodom s cieľmi 72,10 USD a 74,50 USD v predĺžení. Súčet týchto signálov indikuje, že vyššie ceny ropy s nami v blízkej dobe pravdepodobne zostanú.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113899x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie