Založ si blog

Videli sme v januári koniec dlhej technologickej rally? Nie, ide skôr o odlíšenie udržateľných od špekulatívnych technológií

Straty finančných trhov úvodom tohto roka nie sú koncom rastovej technologickej rally, ale skôr impulzom na lepšie rozlišovanie medzi špekulatívnymi a udržateľnými technológiami.

Rastúce sadzby, vyššia inflácia a výraznejšie “jastrabí” Fed – to všetko otriaslo akciovým trhom v januári, pričom technologický Nasdaq to “schytal” najhoršie. Priemyselný index Dow Jones sa prepadol o 3,32 %, index S&P 500 sa prepadol o 5,26 % a Nasdaq klesol celkovo o 8,98 %.

CapitalPanda-Peric- Ako sa vyvijal index Nasdaq uvodom 2022

Päťročná výkonnosť NASDAQ (Zdroj: koyfin.com)

 

Čo sa vlastne stalo v januári?

Trh sa celý mesiac obával odklonu Federálneho rezervného systému (Fed) od jeho prispôsobivej menovej politiky smerom k menovej normalizácii. Začiatkom mesiaca bol zverejnený zápis z decembrového zasadnutia Fedu, ktorý odrážal agresívnejší tón, než trhy očakávali.

Možnosť zvýšenia úrokových sadzieb v marci (čiže skôr, ako mnohí očakávali) bola prvým bodom zápisnice Fedu, ktorý trhy rozrušil. Druhou správou, ktorá finančné trhy vystrašila, bolo oznámenie, že Federálny rezervný systém zvažuje zredukovať svoju bilanciu, čo je krok smerom k sprísneniu. A ten sa všeobecne skôr neočakával.

Informácie z januárového zasadania Federálnej komisie pre otvorený trh FOMC 26. januára indikovali, že sadzby sú dnes na stabilnej úrovni, keďže členovia naznačili, že k ich zvýšeniu pravdepodobne dôjde na najbližšom zasadaní v marci. Fed zároveň schválil ešte jedno kolo nákupu dlhopisov, ktorým do marca ukončí kvantitatívne uvoľňovanie.

FOMC neposkytol žiadne ďalšie informácie o svojej stratégii znižovania súvahy Fedu. Predseda Fedu Powell však uviedol, že objem aktív Fedu sa môže znižovať rýchlejšie ako v predchádzajúcich obdobiach.

 

Je teraz vhodný čas na nákup technologických akcií?

Podľa Richarda Clodeho, spolumanažéra fondov Janus Henderson Global Technology Leaders a Sustainable Future Technologies, by investori nemali dávať všetky technologické firmy do jedného vreca. Medzi špekulatívnou technológiou, ktorá rastie za každú cenu, a technológiou, ktorá rastie za rozumnú cenu, je podstatný rozdiel.

Podľa Clodeho sa dobrý skríningový proces snaží odhaliť udržateľné technológie, ktoré riešia významné globálne environmentálne a sociálne problémy. Výsledkom tejto metriky je, že firmy vyrábajúce mobilné telefóny a videohry podmienky nespĺňajú. Jediná technologická „megakapacita“, ktorá podmienky spĺňa, je aktuálne Microsoft.

 

Januárová korekcia je zdravá, môže viesť k trvalejším ziskom v budúcnosti

Paul LeBlanc zo CNN uviedol, že súčasná volatilita a januárová korekcia je „v skutočnosti niečo, čo je zdravé a čo môže, dúfajme, viesť k trvalejším ziskom do budúcnosti. Nikto nechce, aby došlo k obrovskému nárastu, ktorý je neudržateľný, a potom k veľkému epickému kolapsu, aký sme zažili koncom 90. rokov, začiatkom roka 2000 alebo v roku 2008 počas veľkej finančnej krízy. Nikto nechce, aby sa takýto scenár opakoval.“

Myslí si tiež, že veľký počet spotrebiteľov je oprávnene zneistených. „Viem pochopiť, prečo ľudia nie sú takí sebavedomí, čo sa týka ekonomiky, ako by sa dalo očakávať z údajov. Pretože aj keď mzdy rastú, nedržia krok s cenami. Na spotrebiteľov je teraz vyvíjaný veľký tlak. Hoci mzdy rastú, všetko ostatné rastie rýchlejšie.“

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113898x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie