Založ si blog

Môže Twitter zničiť spoločnosť Tesla?

V súvislosti s Muskom sa objavili informácie o shortovaní voči Tesle vo veľkom rozsahu, ktoré ju môže ohroziť. Veľkolepý plán prevzatia Twitteru dostáva prvé rany…

 

Elon Musk pred dvoma týždňami oznámil kúpu sociálnej siete Twitter za 44 miliárd dolárov. Tým získa kontrolu nad mimoriadne silnou sociálnou sieťou, ktorá funguje ako fórum pre politických lídrov, diskusná platforma pre odborníkov z rôznych odvetví a informačné centrum pre milióny bežných používateľov.

Akvizícia prišla po týždňoch proklamácií o dôležitosti „slobody prejavu“, keď sa generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk vrhol na postavenie Twitteru ako verejného priestoru, čiže de facto “mestského námestia“ a namietal proti iniciatívam filtrovania obsahu, ktoré považuje za krok smerom k cenzúre. Uviedol, že Twitter považuje za kľúčový pre fungovanie demokracie a že ekonomika je pre neho nepodstatná.

Twitter sa stane súkromnou spoločnosťou, pričom akcionári podľa tlačového vyhlásenia dostanú 54,20 USD za akciu. Transakcia sa pravdepodobne dokončí tento rok.

CapitalPanda-Peric-Cena akcii firmy Twitter pomaly ale predsa rastie

Výkonnosť Twitteru za posledných päť rokov (zdroj: tradingview.com)

 

Kde vezme Musk peniaze na Twitter?

Musk podrobne opísal 13 miliárd dolárov bankového financovania, ako aj 12,5 miliardy dolárov, ktoré boli podporené záväzkom na časť jeho 170-miliardového podielu v spoločnosti Tesla Inc. O tom, ako zaplatí zvyšok, však mlčí.

Podľa indexu miliardárov agentúry Bloomberg je najbohatšou fyzickou osobou na svete s majetkom vo výške 257 miliárd dolárov. Podľa agentúry Bloomberg vlastní približne 3 miliardy USD v hotovosti a primerane likvidných aktívach.

Po svojej pôvodnej ponuke na kúpu Twitteru Musk na podujatí TED uviedol, že „cieľom je zachovať si čo najviac akcionárov, ako to umožňuje zákon“. Na druhej strane, súkromné firmy v Spojených štátoch sú zvyčajne obmedzené na menej ako 2 000 akcionárov. V dôsledku toho, ak sa transakcia dokončí, väčšina individuálnych investorov už nebude vlastniť Twitter.

Druhá vec, ktorú môže urobiť, je predať podiely vo svojich firmách. Aj keď sa Muskovi nepodarí prilákať veľa ďalších investorov do akcií, má finančný vplyv, aby to dokázal väčšinou sám, a to vďaka korunnému klenotu svojho obrovského majetku: vlastníctvu spoločnosti Tesla. Mohol by predávať svoje podiely vo svojich súkromných firmách SpaceX a The Boring Company, ale je to nepravdepodobné, pretože sú oveľa menej likvidné.

CapitalPanda-Peric-Tesla má za sebou neuveriteľný rast ceny akcií

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výkonnosť spoločnosti Tesla za posledných 5 rokov (zdroj: tradingview.com)

Poslednou možnosťou je, že Musk je ešte bohatší, než odhaduje Bloomberg Billionaires Index. Musk v júli uviedol, že vlastní Bitcoin, Ether a Dogecoin. Hoci nie je jasné, koľko ich vlastní alebo ako dlho ich má, prvé dve kryptomeny od marca 2020 vzrástli o približne 720 %, resp. 2 600 %, čo je výrazne vyšší nárast ako približne 90 % nárast indexu S&P 500.

Krátke pozície voči spoločnosti Tesla

V piatok 22. apríla boli na Twitteri zverejnené údajné screenshoty výmeny textových správ na Twitteri medzi generálnym riaditeľom spoločnosti Tesla Elonom Muskom a spoluzakladateľom Microsoftu Paulom Allenom.
V konverzácii sa objavilo, že Musk odmietol charitatívnu ponuku od Gatesa po tom, ako sa opýtal, či softvérový magnát držal krátku pozíciu voči Tesle, čím naznačil, že Gates by profitoval, ak by hodnota akcií prudko klesla.

Podľa snímok obrazovky išlo o komunikáciu:
E. M.: „Máte stále polmiliardovú krátku pozíciu voči spoločnosti Tesla?
B.G.: „Je mi ľúto, že som ju neuzavrel. Rád by som diskutoval o možnostiach filantropie.“
E.M.: „Prepáčte, ale nemôžem brať vážne vašu filantropiu v oblasti klimatických zmien, keď máte obrovskú krátku pozíciu voči spoločnosti Tesla.“
Na otázku na Twitteri, či sú tieto správy „skutočné“, Elon odpovedal „áno“.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114823x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie