Založ si blog

Prípad Coinbase ilustruje príliv inštitucionálnych investorov do kryptomien

Kryptomeny sa snažia vytvoriť nový, digitálny finančný systém, ktorý by svojou flexibilitou nahradil ten starý, „uzavretý“ v národných rámcoch. Túto víziu v poslednom čase podporujú inštitucionálni investori.

Za rastúcim dopytom kryptomien a cenných papierov pre ich infraštruktúru sú inštitucionálni investori. O procese sa dá podľa môjho názoru hovoriť ako o inštitucionalizácii bitcoinu a ďalších kryptomien. Tento proces dobre ilustruje štruktúra akcionárov online platformy Coinbase Inc. V priebehu dvoch rokov sa podiel inštitucionálnych investorov do Coinbase zvýšil z jednej štvrtiny na dve tretiny.

Cieľom spoločnosti Coinbase je podľa jej vlastných slov vytvorenie otvoreného finančného systému pre celý svet. To, ako v dnešnej dobe ľudia investujú, míňajú, šetria a vo všeobecnosti zachádzajú s financiami, zostáva ťažkopádne, neprístupné, drahé a regionálne izolované. Zatiaľ čo internet premenil našu spoločnosť prepojením celého sveta a umožnil bezproblémovú výmenu informácií, finančný systém za rýchlosťou technologického pokroku zaostáva. Tvorcovia Coinbase a celá kryptomenová komunita sú preto presvedčení, že je nutné vytvoriť nový, digitálny finančný systém.

V súčasnosti na platforme Coinbase operuje asi 43 miliónov maloobchodných užívateľov, 7 000 inštitúcií a 115 000 partnerov vo viac ako 100 krajinách sveta. Spoločnosť v roku 2020 utŕžila hrubé príjmy v hodnote 1,27 miliardy dolárov, čo predstavuje 40 % medziročný rast. Oproti strate 30 miliónov dolárov v roku 2019 spoločnosť vlani vykázala zisk 322 miliónov dolárov.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114606x
Priemerná čítanosť článkov: 1711x

Autor blogu

Kategórie