Založ si blog

Google sa vezie na vlne výborných výsledkov. V Európskej únii však zostáva pod tlakom

Celosvetový gigant Google má množstvo dôvodov na optimizmus. Náladu mu nekazí ani rekordná, pol miliardová pokuta od Francúzska a protimonopolné spory s EÚ.

Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž udelil 13. júna 2021 spoločnosti Google pokutu vo výške pol miliardy eur za nedodržanie stanovených predpisov. Ide síce o vysokú sumu, ale v porovnaní s celkovými číslami firmy pomerne zanedbateľnú. Veď len v prvom štvrťroku 2021 sa tržby Alphabet, materskej spoločnosti Google, zvýšili o 34 % na 55,31 miliardy USD a čistý zisk vzrástol zo 6,84 miliardy USD až na 17,93 miliardy USD.

Google má podľa hodnotenia väčšiny z oslovených 39 analytikov pre CNN Business našliapnuté k ďalšiemu rastu.  Analytici predpovedajú mediánovú cenu počas nasledujúcich 12 mesiacov vo výške 2 800 USD, pričom najvyšší odhad je až 3 127 USD a najnižší 2 480 USD. K 12. júnu 2021 predstavovala záverečná cena 2 611,27 USD.

 

Google čelí v EÚ tlaku na viacerých frontoch

Tlak na Google v Európskej únii nepoľavuje. Vydavatelia APIG, SEPM a AFP obvinili spoločnosť Google, že s nimi v dobrej viere nerokovala o honorároch za prevzatie ich obsahu a nedodržiava uzavreté dohody, ako sa uvádza v článku Euronews. Cieľom je zistiť, či spoločnosť Google porušila dočasné nariadenia stanovené protimonopolným úradom. Do troch mesiacov sa malo uskutočniť stretnutie s každým vydavateľom, ktorý o to americkú firmu požiadal.

Spoločnosť Google musí do dvoch mesiacov predložiť vydavateľom a tlačovým agentúram návrh kompenzácie za používanie ich obsahu. Ak tak neurobí, bude musieť každý deň zaplatiť pokutu až do výšky 900 000 EUR.

V troch predchádzajúcich prípadoch Európska únia uložila spoločnosti Google pokutu vo výške viac ako 8,2 miliardy EUR. Najnovšia pokuta bola spoločnosti uložená len 24 hodín po tom, ako sa objavili informácie, že Google zvažuje právne kroky v súvislosti s pokutou uloženou za zneužívanie dominantného postavenia svojho operačného systému Android.

 

Protimonopolné spory v EÚ

Európska komisia začala 22. júna 2021 vyšetrovanie spoločnosti Google s cieľom zistiť, či firma porušuje protimonopolné pravidlá Európskej únie. EÚ musí posúdiť, či spoločnosť Google porušila pravidlá hospodárskej súťaže tým, že zabránila tretím stranám v prístupe k údajom používateľov na účely reklamy.

Komisárka Margrethe Vestagerová, zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže, sa k začatiu vyšetrovania vyjadrila takto: „Online reklamné služby sú základom toho, ako spoločnosť Google a ďalší vydavatelia zarábajú na svojich online službách. Spoločnosť Google zhromažďuje údaje, ktoré využíva na cielenie reklamy, predaj reklamného priestoru a pôsobí aj ako sprostredkovateľ online reklamy. Google je tak prítomný na všetkých úrovniach dodávateľského reťazca online reklamy. Obávame sa, že spoločnosť Google sťažuje ostatným spoločnostiam konkurenciu v oblasti tzv. tech-stack. Rovnaké podmienky pre všetkých v dodávateľskom reťazci sú nevyhnutné. Spravodlivá hospodárska súťaž je dôležitá pre inzerentov, aby mohli osloviť spotrebiteľov na stránkach vydavateľov, a pre vydavateľov, aby mohli predávať priestor inzerentom a získavať tak príjmy potrebné na tvorbu obsahu. Preskúmame aj interné pravidlá spoločnosti Google týkajúce sa sledovania používateľov, aby sme sa uistili, že sú v súlade s pravidlami spravodlivej hospodárskej súťaže.“

 

CapitalPanda-Jozo Peric-Google sa mimoriadne dari

CapitalPanda-Jozo Peric-Google sa mimoriadne dari

 

Vývoj akcií Alphabet za posledných 5 rokov (www.tradingview.com)

 

Výsledky za 1. štvrťrok 2021

V prvom štvrťroku boli výsledky Google presvedčivé. Tržby narástli o 34 % na 55,31 miliardy EUR a čistý príjem sa zvýšil zo 6,84 miliardy eur na 17,93 miliardy eur. Ďalším dôležitým dátumom bude 29. júl, keď budú zverejnené výsledky za druhý štvrťrok. Stredný odhad dopadu výsledkov na cenu akcií hovorí o možnom zvýšení ceny o 7,23 % oproti záverečnej cene z 12. júla, najnižší odhad zase predikuje zníženie ceny o 5,02 %. Ak budú výsledky za druhý štvrťrok rovnaké alebo lepšie, ako sa očakávalo, akcie by poľahky mohli dosiahnuť stredný odhad.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114806x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie