Založ si blog

Akcie firmy za populárnou investičnou Robinhood sú po IPO ako na hojdačke

Zdá sa, že špekulatívne investície tento rok zažívajú „zlaté obdobie“. Aktuálnym príkladom sú akcie firmy Robinhood, ktoré rastú extrémnym tempom, ale zároveň zostávajú veľmi nestabilné.

Platforma, ktorá umožnila jednoduchý prístup na finančné trhy pre milióny retailových investorov, absolvovala 29. júla 2021 vstup na burzu, tzv. IPO. Hoci obchodovanie s akciami začalo ťažko a ich cena nakrátko klesla dokonca pod cenu IPO (na úroveň cca 38 USD za akciu), následne sa do 9. augusta zotavili na 56,83 USD za akciu.

Jim Cramer z CNBC vo svojej televíznej relácii Mad Money ešte 2. augusta vyjadril presvedčenie, že akcie Robinhood sú na vtedajšej úrovni (čože ešte před následným skokom o 50 %) dobrou kúpou. Podľa jeho slov má maklérska spoločnosť pred sebou svetlú budúcnosť, pretože si osvojuje finančné preferencie mladších ľudí a prispôsobuje sa im.

Cramer v skratke porovnal Robinhood a Square: „Keď sa spoločnosť Robinhood rozdelí na iné formy financovania vrátane rýchleho Afterpay úverovania typu „kúp teraz, zaplať neskôr“, má „armáda“ 22 miliónov používateľov potenciál rásť a silnieť. Ak môže spoločnosť Square získať 10 % z tejto Afterpay  dohody, predstavte si, čo by mohla spoločnosť Robinhood urobiť, ak by získala niekoho iného z odvetvia – napríklad spoločnosť Affirm. Akcie by prudko vzrástli.“

 

Extrémne nárasty za krátky čas

Minulý týždeň, 4. augusta, sa s akciami prudko obchodovalo. Akcie uzavreli na úrovni približne 70 USD, čo predstavuje nárast o 50,4 %, a v jednom okamihu dosiahli 85 USD, čo by predstavovalo 81 % nárast oproti cene z predchádzajúceho dňa.

Jedným z možných dôvodov bolo rozhodnutie Cathie Woodovej, hviezdy spoločnosti ARK Investment Management, pridať viac akcií Robinhood do rôznych fondov – ARK Fintech Innovation ETF (v držbe približne 680 000 akcií) a ARK Innovation ETF (v držbe približne 4,88 milióna akcií).

John Heagerty z investičnej firmy Atlantic Equities hodnotí spoločnosť Robinhood a cieľovú cenu 65 USD za akciu ako nadsadenú.“Vyzerá to, že ARK Investments vyslovene vsadili na rast a zdá sa, že sa do hry sa zapájajú aj maloobchodníci. Nie je bežné, aby sa akcie takejto veľkosti pohybovali tak rýchlo. Myslím si, že by to odradilo inštitucionálnych investorov.“

Robinhood je tento rok synonymom špekulácií. Obchodníkom na online četoch sa podarilo vytvoriť masívny short squeeze v spoločnostiach ako GameStop a AMC Entertainment, a to najmä prostredníctvom aplikácie Robinhood. Teraz sme svedkami niečoho podobného pri akciách samotného Robinhoodu.

Podľa CNN Business iba traja analytici sa odvážili pripraviť 12-mesačnú predpoveď ceny pre spoločnosť Robinhood Markets Inc. Mediánová cieľová hodnota och odhadu je 65 USD (možný nárast o 14,5 % oproti cene z 9. augusta). Najnižší odhad je 45 USD (možný pokles o 20,7 %) a najvyšší odhad je 151,20 USD (možný nárast o neuveriteľných 166,4 %). Bude zaujímavé sledovať, ako sa akcie Robinhood budú správať v najbližších dňoch a týždňoch. Zatiaľ je to totiž veľká vlna s výraznými poklesmi a ešte väčšími nárastmi v extrémne krátkom čase.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113903x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie