Založ si blog

Netflix nielen naplnil očakávania, ale aktívne pracuje na ďalšom raste

Napriek tomu, že na trhu streamovacích služieb vládne výrazná konkurencia, Netflix ako líder o svoju dominantnú pozíciu neprišiel. Práve naopak, naďalej ju posilňuje.

Aj keď streamovacej službe Netflix vyrástli v posledných rokoch konkurenti zvučných mien, na výsledkoch jednotky trhu to vôbec nevidno. Práve naopak, v mnohých smeroch prekonáva očakávania. Keď 19. októbra Netflix zverejnil správu o príjmoch za 3. kvartál, pozornosť zaujalo najmä 4,4 milióna nových členov, čím sa celkový počet predplatiteľov služby po celom svete vyšplhal na 213 miliónov.

 

Vyšší zisk na akciu a ďalšie rastové očakávania

Spoločnosť vykázala za 3. kvartál tohto roka tržby v súlade s očakávaniami vo výške 7,48 miliardy USD. Avšak zisk na akciu (EPS) bol o 24 percent lepší, ako firma očakávala. Dosiahol úroveň 3,19 USD oproti odhadom na hodnote 2,57 USD na akciu. Netflix sa s nárastom počtu predplatiteľov o 4,4 milióna za tretí kvartál neuspokojuje a v závere roka predpokladá prírastok takmer na dvojnásobnej úrovni (+ 8,4 milióna).

Dôvod, prečo je Netflix taký dobrý, pravdepodobne spočíva v tom, že v období 2018-2020 minul 38,7 miliardy USD na obsah. A rozpočet firmy na tento rok je približne 17 miliárd USD. Do budúcnosti by podľa vedenia spoločnosti mohol ísť oveľa vyššie. Netflix je aktívny aj na poli marketingu. Nedávno napríklad oznámil vydanie novej línie hračiek založenej na základe populárneho seriálu Squid Game v spolupráci so spoločnosťou Walmart.

 

Výhľady do budúcna

Tesne pred vianočnými nákupmi spustil americký reťazec Walmart  digitálny obchod „Netflix at Walmart“, v ktorom si ľudia môžu kúpiť produkty v rôznych kategóriách, ako je hudba, oblečenie, hračky a hry spojené s Netflixom. Internetová stránka začala predávať produkty spojené s populárnymi seriálmi ako Stranger Things, The Witcher, Nailed it a CoComelon. Vďaka tejto stratégii Netflix rozširuje  podnikanie a robí firmu stabilnejšou pre budúcnosť.

Generálny riaditeľ Reed Hastings ešte počas druhého štvrťroka v júni potvrdil, že spoločnosť vstúpi do herného biznisu, ale s cieľom „vylepšiť služby“ a nie zvýšiť krátkodobé zisky.

 

Medzinárodné trhy

Netflix má veľa príležitostí na medzinárodných trhoch. Napríklad v Indii investuje obrovskú sumu peňazí do obsahu v miestnom jazyku. Spoločnosť tiež vydala v 2. štvrťroku nízkonákladový plán len pre mobilné zariadenia v 78 krajinách v juhovýchodnej Ázii a subsaharskej Afrike. Logika je taká, že s rastom rozvoja a príjmov by členovia mohli postupne prejsť na predplatné s vyššou cenou.

 

Očakávania sú vysoké

Štyridsať analytikov oslovených money.cnn.com sa pri priemernom odhade vývoja ceny akcie v najbližších 12 mesiacoch zhodli tom, že cena by mohla dosiahnuť  705 USD. Najvyšší odhad dosiahol 800 USD, najnižší zase 342 USD. Podľa výsledkoch a aktivít Netflixu to každopádne vyzerá, že firma je odhodlaná ďalej „valcovať konkurenciu“ a zvyšovať svoju hodnotu.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114809x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie