Založ si blog

Pfizer mieri k dvojnásobku minuloročných tržieb. Pomáha mu vakcína proti SARS-CoV-2

Zo všetkých farmaceutických firiem dnes najlepšie „vyzerá“ americký Pfizer. Priniesol prvý vakcínu, je úspešný pri jej schvaľovaní pre stále mladšie deti a stojí pred schválením nového lieku na Covid-19. Popri covide však rozvíja aj ďalšie aktivity a investuje.

 

Americká skupina Pfizer je stelesnením využitej príležitosti, ktorú pandémia koronavírusu ponúkla práve firmám  farmaceutického priemyslu. Dnes nikto nepochybuje, že pri spojení s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech za účelom vyvinutia účinnej a bezpečnej vakcíny proti vírusu SARS-Cov-2 bol skutočne premyslený ťah.

Spoločnosť Pfizer od chvíle, kedy začala na americký a európsky trh svoje vakcíny Comirnaty dodávať, láme jeden finančný rekord za druhým. Už od výsledkov za prvý tohtoročný kvartál bolo jasné, že rok 2021 bude výnimočný, a každý ďalší kvartál to len potvrdzuje.

Skupina v období od júla do septembra vykázala tržby presahujúce 24 miliárd dolárov. To je o 134 percent viac ako pred rokom. V podobných rozmeroch vzrástol aj zisk, a to na 7,7 miliardy dolárov. Za deväť mesiacov tohto roku Pfizer v tržbách už dávno prekonal celý minulý rok, keď inkasoval 57,7 miliardy dolárov a zarobil viac ako 19 miliard. V prípade tržieb ide o medziročný nárast o 91, v prípade zisku o 84 percent.

 

Vakcíny ťahajú celú skupinu

Nie je prekvapením, že takmer celý prírastok tržieb v treťom kvartáli išiel na vrub vakcín proti koronavírusu. Ale Pfizeru rástli tržby aj v ostatných segmentoch jeho sortimentu. Predaje onkologických liekov stúpli medziročne o 12 percent, materiál pre nemocnice dokonca o 32 percent. Tržby z liekov na vzácne ochorenia vzrástli o 16 percent, iba v prípade liečivých prípravkov proti zápalovým ochoreniam medziročne o sedem percent klesli.

Skupina Pfizer očakáva, že jej tohtoročné celoročné tržby dosiahnu číslo v rozmedzí 81 až 82 miliárd dolárov. Ešte tri mesiace dozadu sa odhad pohyboval v intervale od 78 do 80 miliárd. Z toho celých 36 miliárd majú zaistiť iba predaje vakcíny Comirnaty, pričom skorší odhad hovoril o tržbách okolo 33,5 miliardy. Pritom ešte vlani tržby Pfizeru dosiahli necelých 42 miliárd. Pfizer však odhaduje, že aj bez vakcíny Comirnaty tržby tohtoročne stúpnu, a to na 45 až 46 miliárd dolárov.

Z výsledkov za tretí kvartál aj za celých deväť mesiacov tohto roku vyplýva, že skupine Pfizer vzrástla nákladovosť tržieb. Zatiaľ čo vlani tvorili náklady necelú pätinu tržieb, tento rok už to bolo  37 percent (od januára do septembra). Pfizer to však vysvetluje výplatou 50 percent hrubého zisku spoločnosti BioNTech a tiež zmenou produktového mixu v prospech výrobkov s nižšou maržou. Inak povedané, nič dramatického sa nedeje.

 

Vakcinačný biznis nie je nekonečný

Spoločnosť Pfizer však tiež výrazne posilnila výdavky na výskum a vývoj. V samotnom treťom kvartáli ich zvýšila o 50 percent, za celé obdobie od januára do septembra je viditeľný nárast o 31 percent na 7,9 miliardy dolárov. Pfizer si je vedomý, že vakcíny proti koronavírusu sa už v ďalších rokoch nebudú predávať v tak širokom merítku ako teraz. Aj napriek tomu má na ďalší rok zaistený odber viac ako miliardy dávok očkovacej látky Comirnaty.

Začiatkom novembra Pfizer oznámil, že do troch týždňov podá žiadosť o schválenie svojho nového lieku, ktorý vykázal vysokú účinnosť pri liečbe ochorenia Covid-19. Prípravok s označením Paxlovid totiž podľa Pfizeru znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na covid o 89 percent. Pfizer chce dáta z klinických štúdií a  dokumenty predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv FDA do 25. novembra a bude sa usilovať o schválenie pre núdzové využitie.

Jedná sa dôležitý krok práve s ohľadom na fakt, že očkovanie neprebieha v celosvetovom merítku dostatočne rýchlo, a teda bude nutné prísť aj s účinnou liečbou. Významnosť tohoto kroku sa ešte zvyšuje vo svetle toho, že s liečivým prípravkom podobného rázu nedávno přišla tiež americká farmaceutická spoločnosť Merck. Jej liek s označením Lavgevrio síce znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na covid len o 50 percent, stihol však už získať zelenú pre núdzové použitie vo Veľkej Británii.

 

Kúpiť, držať alebo predať?

Akcie spoločnosti Pfizer za sebou majú pomerne búrlivý rok. Od jeho počiatku síce posilnili asi o 40 percent, prešli si však vývojom ako na hojdačke. Po tom, čo vakcína Comirnaty bola koncom minulého roku schválená pre dospelú populáciu, akcie Pfizeru vyskočili o pätinu. Potom však oslabovali na nižšie úrovne ako pred schválením vakcíny.

Druhý cenový skok nastal behom leta po schválení vakcíny pre očkovanie tínedžerov. Na prelome augusta a septembra však opäť nastal prepad. Zhruba od polovice októbra akcie Pfizeru nabrali znovu vietor do plachiet potom, čo vakcíne Comirnaty dal FDA zelenú pre očkovanie detí od päť rokov.

CapitalPanda-Peric-Pfizer dosiahol vynikajuce vysledky

Pfizer dosiahol vynikajuce vysledky

Vývoj akcií Pfizer za posledných 5 rokov (zdroj: Yahoo Finance)

Podľa analytikov oslovených portálom Yahoo! Finance je teraz vhodná doba pre nákup týchto akcií. 11 z 22 odborníkov vydalo odporúčanie „kúpiť“, jeden „rozhodne kúpiť“, 9 odporúča „držať“ a jeden radí akcie Pfizeru „predať“. Analytici oslovení americkou stanicouCNN potom väčšinovo odporúčajú akcie „držať“ (15 z 21), päť radí „kúpiť“ a jeden „znižovať podiel v portfóliu“, nikto však neodporúčal predať.  Mediánová cieľová cena činí 46,50 dolárov, akcie Pfizeru sa aktuálne obchodujú za necelých 50 dolárov.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114572x
Priemerná čítanosť článkov: 1710x

Autor blogu

Kategórie