Založ si blog

Nemecký Bayer sa snaží vrátiť na predchádzajúce úrovne. Posledné výsledky a aktivity prinášajú mierny optimizmus

Bayer je chemický gigant, ktorý v poslednej dekáde zaznamenal výrazný rast aj strmý pád. Dnes sa však zdá, že sa firma skonsolidovala a okrem rastúcich čísiel si pripásala aj viacero úspechov za sebou.

Nemecká chemická a farmaceutická spoločnosť Bayer AG má viac ako 150-ročnú tradíciu, počas ktorej sa nevyhla skvelým aj temným momentom. Medzi tie druhé v modernej histórii patrí nákup agrochemického gigantu Monsanto v roku 2016, ktorý si sebou do akvizície priniesol niekoľko kostlivcov v skrini na čele s produktom Roundup. Tento problém sa zavŕšil  v roku 2019 núteným odškodnením vo výške 2 miliardy dolárov. Akcie Bayeru od historických maxím tesne pred „sobášom“ s Monsantom klesli na tretinu. Dnes však Bayer intenzívne ukazuje, že má chuť inovovať vo všetkých segmentoch. A analytici mu veria.

 

Výsledky nad očakávania

Bayer úvodom novembra oznámil lepšie štvrťročné výsledky, ako sa očakávalo. Konkrétne, v tržbách vo výške 9,78 miliardy EUR (očakávania predstavovali 9,22 miliardy EUR) a v zisku na akciu vo výške 1,05 EUR (čakalo sa 0,8806 EUR). V rovnakom mesiaci nasledovali ďalšie dve kľúčové správy. Najprv Bayer informoval o rozšírení programu klinického vývoja finerenónu – perspektívneho liečiva pre deti a dospievajúcich s chronickým ochorením obličiek – o štúdiu fázy III.  Následne prišla informácia o strategickom partnerstve s firmou Microsoft s cieľom vytvoriť nový cloudový balík digitálnych nástrojov a dátových vedeckých riešení na použitie v poľnohospodárstve a súvisiacich odvetviach.

 

Technológie pre efektívnejšie farmárčenie

O čo ide pri spolupráci Bayeru s Microsoftom? Cieľom je pripraviť pre farmárov také technologické nástroje, ktoré by poľnohospodárom pomohli zvýšiť produktivitu a udržateľnosť. Ide o kombináciu lepšieho spracovania satelitných snímok a nástrojov na monitorovanie poľnohospodárskych vstupov a postupov s cieľom dodržiavať environmentálne požiadavky. Bayer je presvedčený, že nová platforma pomôže poľnohospodárom a podnikom stať sa udržateľnejšími.

 

Farmaceutická divízia pracuje na liečive pre zriedkavé ochorenie

Bayer si mnoho sľubuje od látky finerenón ako doplnku k štandardnej starostlivosti pri liečbe pediatrických pacientov s chronickým ochorením obličiek (CKD) a závažnou proteinúriou. Firma ohlásila spustenie fázy III plnohodnotnej klinickej štúdie FIONA, ktorej cieľom je určiť účinnosť, bezpečnosť a farmakokinetiku/farmakodynamiku finerenónu. Bayer je presvedčený, že štúdia by mohla preukázať, že finerenón v kombinácii s inhibítorom ACE alebo blokátorom receptorov angiotenzínu II je účinnejší ako placebo pri znižovaní vylučovania bielkovín močom u týchto pacientov.  To by bol podľa doktora Franza Schaefera, profesora pediatrie a vedúci oddelenia detskej nefrológie Univerzitnej nemocnice v Heidelbergu, významný prínos pre liečbu ochorenia. „Chronické ochorenie obličiek je zriedkavé, ale ničivé ochorenie, ktoré postihuje deti v celom vekovom spektre. (…) Ak budú výsledky tejto štúdie úspešné, môžu mať veľký význam pre deti s chronickým ochorením obličiek a ich rodiny.“

 

Analytici sú optimistickí

Hospodárenie Bayernu sa vyíja pozitívne. V treťom kvartáli 2021 vzrástli tržby skupiny na menovej a portfóliovej báze o 14,3 % na 9,781 mld. EUR (15 % medziročný nárast voči rovnakému obdobiu roka 2020 (8,506 mld. EUR). V Nemecku dosiahli tržby 581 miliónov EUR (3. štvrťrok 2020: 428 miliónov EUR). Priaznivý vplyv mal aj menový efekt vo výške 67 miliónov EUR. Vďaka obchodnému rastu v divízii Crop Science sa základný zisk na akciu zvýšil o 29,6 % na 1,05 EUR (3. štvrťrok 2020: 0,81 EUR). Celkový zisk na akciu dosiahol 0,09 EUR (3. štvrťrok 2020: -2,79 EUR).

 

Analytici sú v očakávaní ohľadom vývoja optimistickí. Priemerná cieľová cena v horizonte 12 mesiacov pre Bayer AG medzi 26 analytikmi na portáli markerscreener.com predstavuje 62,21 EUR. Najvyšší odhad predstavuje 85,00 EUR a najnižší 25,96 EUR. Konsenzuálna prognóza hovorí o 36 % náraste oproti predchádzajúcemu cenovému odhadu 45,74 EUR. Aktuálna cena sa pohybuje na úrovni 46,5 EUR.

 

Ak sa pozrieme na jednotlivé názory, napríklad analytik UBS Michael Leuchten ponecháva na akcie nákupné odporúčanie s cieľovou cenou na úrovni 85 EUR. Banka Goldman Sachs zase odporúča nákup akcií v prieskumnej správe, ktorú vydal Keyur Parekh. Cieľová cena bola zvýšená na 76 EUR z predchádzajúcich 71 EUR.

 

Ako hovorí generálny riaditeľ Bayeru Werner Baumann, firma neplánuje rozdeliť svoje tri hlavné divízie na samostatné verejne obchodovateľné spoločnosti. A to aj napriek tomu, že v segmente chémie je trend rozpadov konglomerátov na samostatné firmy v posledných rokoch bežný. Z výsledkov a aktuálnych krokov sa zdá, že Bayer sa konsolidoval a dokáže inovovať. Bude zaujímavé sledovať, ako firma dokáže v ďalších rokoch reagovať na nové výzvy.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113912x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie