Založ si blog

Kryptomenová burza Coinbase píše horšie čísla, ako sa čakalo. Analytici jej však stále veria

Z fenoménu kryptomien sa snažia profitovať aj burzy, ktoré umožňujú ich obchodovanie. V prípade americkej burzy Coinbase je to – podobne ako pri kryptomenách – zatiaľ pomyselná „jazda na horskej dráhe“, keď jej akcie v krátkom čase stúpajú a následne klesajú.

Vysokú popularitu kryptomien z posledných rokov sa snažia monetizovať burzy, na ktorých sa s virtuálnymi menami obchoduje. Najväčšou americkou kryptomenovou burzou je Coinbase. Tej sa však aj napriek prudkému nárastu cien kryptomien obchodne nedarí tak, ako sa čakalo. Zmeniť to chce rozšírením podnikania o nový investičný fenomén NFT.

Výsledky zaostali za očakávaniami, medziročný rast je však enormný

Napriek výraznému medziročnému rastu hodnoty kryptomien a stúpajúcej obchodnej aktivite zisk tejto kryptomenovej burzy za tretí štvrťrok 2021 zaostal za očakávaniami. Konkrétne, v prepočte na akciu dosiahla spoločnosť Coinbase zisk 1,62 USD, čo bolo výrazne menej ako 1,82 USD, čo predikovala spoločnosť FactSet. Ešte väčší rozdiel medzi očakávaniami a realitou bol v príjmoch:  reálne číslo 1,235 miliardy USD zaostalo výrazne za očakávanými 1,614 miliardami dolárov.

Tým sa zlé správy neskončili. Počet mesačných transakčných používateľov klesol na 7,4 milióna zo 7,6 milióna v predchádzajúcom štvrťroku. A objem transakcií sa v tomto období tiež znížil. Napriek tomu však v medziročnom porovnaní zisk narástol o 295 % a príjmy o 316 %. Aj keď kvartálne výsledky boli horšie, ako sa čakalo, trend je stále prudko rastový a analytici nepredpokladajú žiadne väčšie problémy pre vývoj hodnoty akcií Coinbase. A to aj napriek tomu, že kryptomeny majú v posledných pár mesiacoch klesajúci trend.

NFT Coinbase v roku 2022?

Alternatívnym investičným fenoménom minulého roka boli tzv. nezameniteľné tokeny (NFT). Ide o originálne digitálne obrázky, ktoré vie produkovať prakticky ktokoľvek od bežného človeka po kryptografický priemysel. Minulý rok poodhalil investičný potenciál týchto digitálnych originálov. Na základe presvedčenia, že trh bude naďalej rásť, Coinbase plánuje spustiť v roku 2022 Coinbase NFT. Pôjde o burzu kryptomien, kde budú môcť používatelia nakupovať, predávať a raziť NFT. Vedenie Coinbase NFT sa k tejto novej funkcionalite snaží pripojiť aj funkcie sociálnych sietí, ako je sledovanie ľudí, zdieľanie fotografií a ďalšie.

Záujem o ohlásenú platformu Coinbase NFT už prejavili záujem viacerí používatelia. Len niekoľko dní po ohlásení Coinbase NFT v októbri tohto roka sa na čakací zoznam zaregistrovalo viac ako 1 milión osôb.

Počet žiadostí pritom ďalej rýchlo rastie a Coinbase uvádza, že dostala viac ako 2,5 milióna e-mailov od ľudí, ktorí sa chcú pripojiť k tomuto pripravovanému trhovisku. Toto číslo je síce len malý zlomok celej používateľskej základne – v 2. štvrťroku 2021 mala Coinbase 68 miliónov overených používateľov a 8,8 milióna mesačne aktívnych používateľov – avšak  vedenie Coinbase je optimistické a na NFT jednoznačne vsádza.

Akcie za posledného polroka klesli, analytici sú však optimisti

Aktuálne sa cena akcie Coinbase pohybuje okolo 242 dolárov. Oproti „hype“ zo vstupu Coinbase na trh a historického maxima akcií v úvode novembra ide o výrazný cenový ústup.

CapitalPanda-Peric-Coinbase kryptomenova burza

Coinbase kryptomenova burza

Vývoj ceny akcií Coinbase za posledný rok, zdroj: Google.com

 

Napriek tomu sú analytici do budúcna optimisti. Konsenzuálna cieľová cena pri 12-mesačnej prognóze pre Coinbase Global Inc od 21 analytikov predstavuje 400,00 dolárov, pričom najvyšší odhad je 600 a najnižší 242 dolárov.  V porovnaní s predchádzajúcou odhadovanou cenou vo výške 251,40 dolárov by mediánová prognóza mala priniesť nárast o +59,11 %. To sú pomerne výrazne optimistické predikcie. Nechajme sa prekvapiť, či sa akcie Coinbase dokážu v ďalšom období vrátiť k rastu.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114494x
Priemerná čítanosť článkov: 1709x

Autor blogu

Kategórie