Založ si blog

Thyssenkrupp: Nemecký strojársky gigant zlepšil hospodárenie a chce výrazne preraziť v oblasti vodíka

Nemecký Thyssenkrupp chce oddeliť perspektívnu výrobnú divíziu do samostatnej firmy a z uvedenia na burzu financovať jej rozvoj. Analytici tomuto kroku očividne dôverujú.

Očakávané obrovské zmeny v doprave a ďalších priemyselných odvetviach, ktoré nevyhnutne prídu v dôsledku záväzkov dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, sú príležitosťou pre celý rad ekonomických sektorov. Popri elektromobilite sa vývoj aj výroba sústredia aj na druhú perspektívnu oblasť – vodík. Práve v tomto segmente chce „preraziť“ aj tradičný nemecký strojársky gigant Thyssenkrupp AG. Jeho plány pritom podľa analytikov vyzerajú celkom nádejne.

 

Agentúra Moody’s je optimistická

Thyssenkrupp chcem v tomto roku uviesť na burzu novú firmu na výrobu elektrolýznych zariadení pod názvom Nucera. Od IPO si sľubuje ocenenie tejto divízie na približne 5 miliárd eur a získanie významných zdrojov do jej rozvoja. Na základe týchto plánov ratingová agentúra Moody’s spoločnosti Thyssenkrupp AG potvrdila rating na úrovni B1 a zároveň zlepšila výhľad zo stabilného na pozitívny

Podľa Goetza Grossmanna, viceprezidenta agentúry Moody’s, zmena výhľadu na pozitívny reflektuje posilnenú prevádzkovú výkonnosť firmy Thyssenkrupp v poslednom ukončenom finančnom roku (skončil v septembri 2021), výrazné oživenie zisku a zároveň zásadne nižšie čerpanie hotovosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Ak by Thyssenkrupp  dokázal v tomto trende ďalej pokračovať, mohol by sa rating firmy v nasledujúcich 12 až 18 mesiacoch opäť zlepšiť. Dôležité však bude, či sa zlepšia aj úverové ukazovatele firmy a následne sa udržia na úrovni zodpovedajúcej ratingu Ba3. Thyssenkrupp dlhodobo trpel záporným voľným hotovostným tokom. Situácia sa však v posledných 12 mesiacoch zlepšila a ak by sa hotovostná bilancia znižovala smerom k dosiahnutiu rentability, išlo by o výrazný krok vpred. Agentúra Moody’s očakáva, že nemecký Thyssenkrupp si udrží solídnu likviditu a zodpovednú finančnú politiku zameranú na znižovanie zadlženosti, aby získal zvýšenie ratingu.

 

IPO spoločnosti Nucera v roku 2022

Thyssenkrupp má podľa interných informácií tento rok v pláne uviesť na burzu svoj výrobný segment v oblasti elektrolýzy, a to v podobe samostatnej entity s názvom Nucera. Po úvodnom vstupe na burzu tohto spoločného podniku s talianskou spoločnosťou Industrie De Nora SpA si Thyssenkrupp plánuje ponechať viac ako 50 % akcií.

Denis Krude, generálny riaditeľ Nucera, hovorí v rozhovoroch o tom, že firma chce využiť vhodný moment a vstúpiť na perspektívny trh s vodíkom, pri ktorom sa čaká výrazný rast. Podľa Krudeho vedenie spoločnosti Thyssenkrupp dúfa, že z úvodnej ponuky akcií na burze získa približne 600 miliónov eur, vychádzajúc z pohybu pri vývoji ceny akcií v rozsahu 10 až 20 % na základe analytických hodnôt podniku v rozmedzí od 3 do 6 miliárd eur.

 

Prichádza vlna zelených IPO

Hoci je samotná technológia ekologického získavania vodíka a jeho využitia ešte len v plienkach, samotný vodík sa označuje za riešenie na zníženie emisií nielen v doprave, ale aj pri priemyselných činnostiach náročných na emisie oxidu uhličitého, ako je chemická výroba a výroba ocele. Neobvyklý nárast cien elektrickej energie a zemného plynu tiež poukázal na potrebu diverzifikácie zdrojov energie v Európe. Práve na starom kontinente sa odvetvia intenzívne pripravujú na splnenie náročného cieľa Európskej únie, ktorým je dosiahnuť uhlíkovú neutralitu kontinentu. Táto kombinácia plánov a situácie na energetickom trhu prináša stále silnejšiu vlnu zelených IPO, medzi ktoré sa chce zaradiť aj Nucera.

Odhady skupiny 13 analytikov hovoria, že v 12-mesačnom horizonte by sa mala cena akcie Thysenkrupp dostať na 13,98 eur. Najvyšší odhad pritom predikuje nárast na 18,00 eur a najnižší zotrvanie na 10,00 eur. Voči predchádzajúcej odhadovej cene vo výške 10,82 eur ide pri mediánovej prognóze o očakávaný nárast o +29,3 %. Pri tradičných strojárskych gigantoch, akým je aj Thysenkrupp, panuje vo všeobecnosti v otázke nástupu do nových segmentov skôr opatrnosť. Pri Thysenkrupp však, zdá sa, nemusí byť namieste, keďže firma má dostatočné skúsenosti pre vstup do vodíkového segmentu. Bude už len závisieť na nemeckom gigantovi, ako sa dokáže vysporiadať s výzvami okolo vodíka od vývoja až po technické riešenia pre udržateľnú elektrolýzu.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114384x
Priemerná čítanosť článkov: 1707x

Autor blogu

Kategórie