Založ si blog

Japonsko má po 11 rokoch šancu vymaniť sa z pasce nulových až záporných úrokových sadzieb

Japonsko dlhé roky trpelo defláciou v kombinácii so slabým ekonomickým rastom. Aktuálne sa však zdá, že táto éra by sa mohla čoskoro skončiť.

Podľa prieskumu Nikkei medzi odborníkmi sú spotrebiteľské ceny v Japonsku na ceste k tomu, aby tento mesiac prvýkrát od roku 2015 vzrástli o 2 %. Napriek tomu, že Bank of Japan sa odvtedy snaží zabezpečiť stabilnú 2-percentnú infláciu, ceny naposledy rástli týmto tempom v marci 2015 po zvýšení spotrebnej dane.

Podľa maloobchodných štatistík v reálnom čase ceny neustále rastú. K 20. aprílu 2022 denný cenový index Nikkei CPINow, založený na údajoch z predajných miest, ukázal medziročný nárast cien o 1,6 %. Od marca sa tento ukazovateľ pohybuje stabilne nad úrovňou 1 %.

Taro Saito z výskumného inštitútu NLI predpovedá, že rast cien sa v roku 2022 bude pohybovať okolo 2 % a v októbri dosiahne vrchol na úrovni 2,3 %. Zároveň vo svojej správe Yoshiki Shinke, ekonóm z výskumného inštitútu Dai-Ichi Life, uviedol: „Index spotrebiteľských cien by mohol tento rok zostať nad 2 % a ísť ešte vyššie v závislosti od toho, či podniky prenesú viac svojich rastúcich nákladov do cien.“

Minulý pondelok guvernér centrálnej banky Bank of Japan Haruhiko Kuroda jednoznačne vyhlásil, že zatiaľ nemá v úmysle sprísňovať politiku, keďže nákladový charakter súčasnej inflácie bude brzdiť epidemické oživenie.

Inými slovami, ak by priemerná inflácia mala ísť príliš vysoko, môžeme očakávať koniec záporných úrokových sadzieb. Po viac ako 11 rokoch by sa úrokové sadzby v Japonsku mohli prehupnúť do kladných hodnôt. To by pre japonskú ekonomiku bola zásadná zmena.

CapitalPanda-Peric-Úroková sadzba v Japonsku je už 11 rokov nulová

Úrokové sadzby v Japonsku za posledných 25 rokov (zdroj: TradingEconomics/BOJ)

 

Posledných pár mesiacov nebolo pre japonský jen príliš dobrých. Avšak aktuálne sa zdá, že doterajší predaj jenu postupne poľavuje a začínajú sa objavovať pozitívne signály.

Americká investičná banka Goldman Sachs Group v správe zverejnenej tento utorok ocenila japonský jen ako dobré zabezpečenie proti recesii a zdôraznila jeho „výraznú hodnotu“. V správe z toho istého dňa sa analytici Scotiabank vyslovili za mierne oživenie jenu.

CapitalPanda-Peric-Japonský jen posledný rok oslabuje

Výkonnosť japonského jenu (JPY) za posledných 12 mesiacov (zdroj: TradingView.com)

 

Japonský jen na ceste k bezpečnej globálnej mene?

Za posledných 60 dní sa americký dolár voči japonskému jenu posilnil o viac ako 14 %. Hlavnou príčinou poklesu jenu voči americkému doláru bolo odhodlanie Bank of Japan pokračovať v agresívnom uvoľňovaní menovej politiky. Tým pádom sa zväčšoval rozdiel voči politike Federálneho rezervného systému FED, ktorý už niekoľko mesiacov menovú politiku utesňuje. Avšak podľa najnovších indikátorov sa zdá, že by sa aj v Japonsku mohla čoskoro éra uvoľnenej menovej politiky skončiť. Japonský jen by sa tak v aktuálnom turbulentnom globálnom hospodárskom prostredí opäť mohol stať bezpečnou menou.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114567x
Priemerná čítanosť článkov: 1710x

Autor blogu

Kategórie