Založ si blog

Veľká Británia zvláda infláciu dobre, nárast cien bývania sa drží na európskom priemere

Aj keď už Veľká Británia nie je členom EÚ, od zvyšku Európy sa v dopadoch inflácie výrazne nelíši. Vo výške inflácie aj vývoji cien bývania sa pohybuje okolo európskeho priemeru. Optimistickejšie to však na ostrovoch vyzerá pri kurze libry voči doláru. Aj keď je sa dnes kurz libry slabý a blíži sa dlhoročnej zóne podpory, bankári vidia jeho rast pomerne optimisticky.

 

Britské nehnuteľnosti nezdražujú nijako dramaticky

Podľa najnovších štatistík britského katastra (HM Land Registry HMLR) sa priemerné ceny domov v Spojenom kráľovstve v marci 2022 medziročne zvýšili o 9,8 %. To predstavuje spomalenie z úrovne 11,3 % vo februári 2022. Spomalenie rastu je pri zvyšujúcej sa inflácii dobrou správou pre Britov. Na porovnanie, v Nemecku rástli ceny medziročne o vyše 13 %, nehovoria o Slovensku, kde sa aj za prvý kvartál počíta s číslom okolo 20 %.

Každopádne, britský Úrad pre národnú štatistiku kvôli dozvukom epidémie koronavírusu (COVID-19) očakáva v blízkej budúcnosti väčšie zmeny v publikovaných odhadoch indexu cien domov v Spojenom kráľovstve než je obvyklé.

CapitalPanda-Peric-Bývanie v Británii zdraželo o 10 percent

 

Rast cien nehnuteľností v Spojenom kráľovstve od roku 2006 (Zdroj: ons.gov.uk)

 

Energie tlačia infláciu nahor aj v Británii

Zvýšenie limitu na ceny energie pre domácnosti o 54 % sa prejavilo na spotrebiteľskom koši národnej inflácie CPI nárastom z marcových 7 % na aprílových 9 %, čo je najvyššia hodnota od roku 1982. Energie teraz prispievajú k celkovej inflácii tri a pol percentuálnymi bodmi vďaka zmenám cien elektriny a plynu, ako aj nedávnemu tlaku na ceny benzínu.

CapitalPanda-Peric-Energie výrazne zvyšujú infláciu aj v Británii

Príspevky k inflácii CPI v Spojenom kráľovstve, medziročne (zdroj: Macrobond, ING)

 

Britská centrálna banka zvyšuje sadzby opatrne

Po väčšinu tohto roka je nepravdepodobné, že by inflácia klesla pod 8 %. Ak by sa však zastavil rast nákladov na energie, celková miera inflácie by v apríli 2023 mala podľa odhadov výrazne klesnúť a národná inflácia CPI by do konca roka 2023 pravdepodobne klesla mierne pod cieľom analytikov. Toto hovoria projekcie bánk aj centrálnej Bank of England. Každopádne, trh očakáva v mesiacoch jún až august ďalší nárast inflácie, kým výbor pravdepodobne zastaví sprísňovanie menovej politiky.

Bank of England v rámci boja proti rastúcej inflácii zvýšila úvodom mája úrokové sadzby na najvyššiu úroveň za posledných 13 rokov. V dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu a čínskych menových obmedzení banka očakáva, že inflácia v Spojenom kráľovstve v tomto roku vzrastie na úroveň približne 10 %. Upozornila tiež, že mnohých ľudí môže zastihnúť rýchlejší rast cien ako príjmov, čo prinesie do politického života Británii napätie.

Karen Wardová, hlavná trhová strategička JPMorgan Asset Management pre región EMEA, uviedla: „Banka bude musieť pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, aby znížila infláciu, ale postupný prístup, ako sa uplatňuje dnes, je vzhľadom na charakter súčasných rizík pochopiteľný.“

CapitalPanda-Peric-Libra voči doláru oslabuje

 

Vývoj kurzu menového páru libra/dolár (GBP/USD) za posledných 5 rokov (Zdroj: TradingView.com)

 

Britská libra má potenciál na posilnenie

Kurz britskej libry a amerického dolára (GBP/USD) sa dnes nachádza blízko zóny viacročnej podpory (modrá farba na grafe vyššie). Ak sa línia podpory udrží a Bank of England a aj americký FED budú pokračovať vo svojej očakávanej politike, libra by sa mohli posilňovať a pár GBP/USD by mohol otestovať zónu rezistencie 1,27-1,30 (pásmo vyznačené na grafe žltou). To by bolo dobrou správou pre obyvateľstvo, keďže ceny importovaného tovaru by mohli klesať alebo minimálne rásť pomalšie.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114756x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie