Založ si blog

Európska ekonomika jasne spomaľuje, od ECB závisí, ako sa bude ďalej vyvíjať kurz eura

Vysoké ceny komodít posilnili infláciu a tá spolu s vojnou stlačí ekonomický rast EÚ výrazne nadol.

Európska komisia zverejnila minulý týždeň jarnú ekonomickú prognózu, zostavenú na základe situácie v Európskej únii ku koncu apríla. Závery vychádzajúce zo súboru technických parametrov vrátane menových kurzov, úrokových sadzieb a ceny komodít ukazuje výrazné spomalenie rastu hospodárstva. Odborníci však indikujú, že v momente, keď by sa ECB rozhodla zvýšiť centrálne sadzby, by sa situácia mohla zmeniť pre kurz eura.

 

Od výrazného len k miernemu rastu

Pred začiatkom vojny na Ukrajine sa očakávalo, že hospodárstvo EÚ zaznamená po odznení pandémie dlhotrvajúci a silný rast. Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala výraznú, hoci vo väčšine prípadov krátku reakciu trhu. Začiatkom roka 2022 trhy zaznamenali v iste miere precenenie na globálnych akciových a dlhopisových trhoch, keďže sa pripravovali na dobrý rast, prechodný nárast inflácie a relatívne mierne sprísnenie politík. Avšak po začatí konfliktu sa prudko zvýšila volatilita trhov, rozšírili sa úverové spready a akciové indexy klesli, čo otvorilo možnosť ešte vyššej inflácie a slabšieho rastu.

Presne o tomto vývoji hovorí aj jarná prognóza Európskej komisie. Predpokladá reálny rast HDP v EÚ na úrovni 2,7 % v roku 2022 a 2,3 % v roku 2023. Pritom ešte v zimnej prognóze sa predpokladal rast o bolo 4,0 % resp. 2,8 % (2,7 % v eurozóne). Zníženie na rok 2022 je potrebné vnímať v kontexte jarnej a letnej dynamiky rastu ekonomiky, ktorá k ročnej miere rastu na tento rok pridáva približne 2 percentuálne body. Medziročná miera rastu sa znížila z 2,1 % na 0,8 %.

CapitalPanda-Peric-Predpoved ekonomickeho rastu sa vyrazne zmenila

Zvýšený šok v oblasti cien komodít a energií zvýšil riziká vyššej inflácie a slabšieho rastu v eurozóne. (Zdroj: ecb.eu)

 

Inflácia v Európe by mala vrcholiť v týchto týždňoch

Od začiatku tohto roka inflácia výrazne rastie. Zvýšila sa zo 4,6 % v poslednom štvrťroku 2021 na 6,1 % v prvom štvrťroku 2022. V apríli dokonca dosiahla celková inflácia v eurozóne 7,5 %, čo je najvyššia úroveň v histórii menovej únie.

ECB očakáva, že inflácia v eurozóne dosiahne v roku 2022 priemernú úroveň 6,1 % a v roku 2023 klesne na 2,7 %. V porovnaní s priebežnou zimnou prognózou na rok 2022 ide o výrazne vyššiu predikciu (pôvodne 3,5 %). Inflácia by mala vyvrcholiť v aktuálnom, druhom štvrťroku na úrovni 6,9 % a potom postupne klesať. V celej EÚ sú čísla o niečo vyššie: z úrovne 2,9 % v roku 2021 sa čaká nárast na 6,8 % v tomto roku a potom pokles na 3,2 % v roku 2023. V EÚ aj v eurozóne sa odborníci zhodujú na tom, že priemerná jadrová inflácia v tomto a budúcom roku prekročí 3 %.

 

ECB by mohla zvyšovať sadzby v júli

Robert Holzmann, člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky, odkázal finančným trhom a firmám veľmi jasne, že sa majú pripraviť na rozlúčku so zápornými úrokovými sadzbami v eurozóne.

Holzmann pre magazín POLITICO uviedol: „Keďže inflácia je vyššia, ako sme pred niekoľkými mesiacmi očakávali, myslím si, že v tomto roku budú možné tri zvýšenia centrálnej sadzby.“ Holzmann, ktorý stojí aj na čele rakúskej centrálnej banky, hovorí, že toto zvýšenie by eurozóne umožnilo prejsť do roku 2023 už s kladnou depozitnou sadzbou.

Zatiaľ čo prezidentka ECB Christine Lagardeová stále považuje zvýšenie úrokových sadzieb v roku 2022 za „veľmi pochybné“, iní predstavitelia sa vyslovili za ich zvýšenie už v lete. Argumentom je skutočne extrémna inflácia na pomery eurozóny, ktorá je s aprílovou hodnotou 7,5 % viac ako trikrát vyššia ako cieľ ECB na úrovni 2 %.

Holzmann, ktorý sa pokladá za jastraba v menovej politike, tieto údaje naznačujú, že „je veľmi dôležité začať niečo robiť s infláciou čo najskôr“. Pripustil však, že väčšina tvorcov menovej politiky by bola proti zvýšeniu sadzieb v júni. Namiesto toho naznačil, že v júni by sa mohlo rozhodnúť o praktickom záväzku zvýšiť úrokové sadzby ECB prvýkrát za viac ako desať rokov v priebehu júla.

CapitalPanda-Peric-Euro sa oslabilo az k hranici podpory

Týždenný vývoj kurzu EUR/USD od roku 2015  (zdroj: Tradingview)

 

Euro je rekordne nízko, zvýšenie sadzby ECB ho však môže rýchlo vystreliť nahor

Ako stojí v tejto situácii euro voči doláru? Ako je vidieť na grafe, kurz európskej meny voči doláru sa nachádza v zóne viacročnej podpory. Ak sa pozriete na čísla detailnejšie, je vidno, že kurz eura sa odrazil od dna a smeruje opatrne nahor. Ak by posilňovanie eura pokračovalo v tejto trajektórii z posledných niekoľkých týždňov, mohlo by sa euro dostať k zóne rezistencie, ktorú naznačuje ďalší graf.

CapitalPanda-Peric-Euro ma potencial posilnit az na 1,20

Týždenný vývoj kurzu EUR/USD od roku 2015  (zdroj: Tradingview)

 

Pri akomkoľvek signáli alebo vyššej pravdepodobnosti, že by ECB mohla zvýšiť úrokovú sadzbu, by sme pravdepodobne mohli vidieť rast kurzu eura nielen do oblasti zóny rezistencie, ale prípadne aj j rekordným úrovniam  1,20-1,22 z roku 2021.

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 113900x
Priemerná čítanosť článkov: 1700x

Autor blogu

Kategórie