Založ si blog

Ceny ropy majú otvorenú cestu k ďalšiemu rastu

Ani silnejšie navýšenie ťažby ropy, ktorú nedávno schválil OPEC+, pravdepodobne nezastaví zdražovanie ceny ropy.

 

Aj keď vyspelé štáty smerujú k uhlíkovo neutrálnej ekonomike, a tým pádom výraznej redukcii až vyradeniu fosílnych palív, ropa je dnes vzhľadom na jej široké využitie v každodennom živote stále energetickým zdrojom. Okrem palív a vykurovania sa využíva vo voskoch, mazadlách, asfalte a iných petrochemikáliách, ktoré sa potom používajú pri výrobe predmetov dennej spotreby ako plasty či oblečenie.

Ceny ropy ovplyvňuje  päť najväčších krajín: USA, Rusko, Saudská Arábia, Kanada a Irak. Tieto krajiny sa podieľajú približne na polovici svetovej dennej produkcie, ktorá predstavuje 92,65 milióna barelov denne. Bez ohľadu na to, aké množstvá ropy produkujú krajiny mimo prvej päťky, ich dopad na základnú cenu ropy Brent alebo WTI je minimálny. A práve politika Organizácie štátov vyvážajúcich ropu (OPEC) vo formáte OPEC+ (s Ruskom) je priamo podpísaná pod tým, že cena ropy v posledných mesiacoch kontinuálne rastie. A podľa pravdepodobného vývoja v ďalšom období v raste bude pokračovať.

CapitalPanda-Perić-5 krajín ktoré najviac ovplyvňujú cenu ropy

5 najväčších producentov ropy (zdroj:BCM / worldpopulationreview.com)

 

Rusko-ukrajinská vojna a vplyv na ceny ropy

Fakt, že ruský útok na Ukrajinu prekvapil ekonómov, dokumentuje vyjadrenie Macieja Kolaczkowského, manažéra pre ropný a plynárenský priemysel z platformy Svetového ekonomického fóra pre energetiku, materiály a infraštruktúru. Ten v polovici februára 2022, v čase, keď sa cena ropy blížila k 100 USD, na otázku o kľúčových faktoroch určujúcich cenu ropy uviedol, že „nikto nemá krištáľovú guľu“.

Ceny ropy v dôsledku udalostí na Ukrajine prudko narástli a začiatkom marca cena ropy Brent prekročila 130 USD za barel. V USA vtedy dosiahla priemerná cena benzínu nové historické maximum 4,331 USD za galón, čo bol medzimesačne nárast o plus 15 %. V Európe rovnako ceny lámu rekordy.

CapitalPanda-Perić-Cena ropy narástla v roku 2022 už o 30 percent

Výkonnosť ropy WTI v roku 2022 (zdroj: Trading View)

 

OPEC nechce osobitne zvýšiť ťažbu

Formát OPEC+ sa stretol úvodom júna a aj keď pôvodne nechcel meniť doterajšiu stratégiu mesačného zvyšovania ťažby len o 432-tisíc barelov denne, nakoniec sa má do júla zvýšiť denná  produkcia o 2,1 milióna barelov. Skupina tak síce zvyšuje ťažbu, ale stále nedostatočne. Nehovoriac o tom, že prepad predaja ruskej ťažby z úrovne pred inváziou na Ukrajinu viedol k výraznému zhoršeniu situácie na svetových trhoch s ropou.

Dovoz ropy z Ruska sa v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov postupne zastaví. Kým ropa prepravovaná ropovodmi zatiaľ ostáva bez sankcií, aby Maďarsko vôbec podporilo 6. sankčný balík EÚ, ostatné krajiny EÚ s vysokým nákupom ruskej ropy budú musieť výrazne meniť zdroje. Všetky oči sa teraz sústreďujú na dohodu, ktorú by Maďarsko a Slovensko mali dosiahnuť s Chorvátskom o preprave ropy z neruských zdrojov cez svoj ropovod. Celkovo do konca roka EÚ postupne ukončí 90 % nákupov ruskej ropy, čím zasadí ruskému energetickému priemyslu zničujúci úder.

 

Ceny budú rásť, a to aj v dôsledku možného oslabenia dolára

Ako vidíme na grafe s výkonnosťou ropy WTI v tomto roku, ceny ropy sa dostali nad zónu odolnosti a smerujú k 120 USD za barel. Pod obvyklú vysokú volatilitu cien ropy WTI sa podpísal konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, ako aj stále viditeľné dôsledky pandémie COVID-19. Riešenia globálnych problémov alebo aspoň náznaky riešení by mohli podporiť zníženie volatility a následne spomalenie rastu cien ropy.

Dovtedy budú podľa našej technickej analýzy ceny pravdepodobne pokračovať v raste. Silný dolár zrejme nebude môcť posilňovať donekonečna a jeho oslabenie v dôsledku prísnejšej menovej politiky ECB by mohlo cenu ropy posunúť ešte viac nad 120 až 130 USD za barel.

CapitalPanda-Perić-Ropa má voľný priestor pre rast

Výkonnosť ropy WTI od februára 2022 (zdroj: Trading View)

Ako ukazuje graf vývoja cien od februára, po tom, čo cena ropy už dvakrát otestovala takzvanú “predinváznu” zónu rezistencie, nastolila vzostupný trend s vyššími maximami aj minimami. Cena otestovala tzv. “poinváznu” zónu rezistencie, prelomila ju a táto sa teraz pravdepodobne stala novou, vyššou zónou podpory. Ak sa táto cenová úroveň ropy udrží, mohli by sme byť svedkami opätovného testovania novej hranice 127-128 dolárov za barel. A odtiaľ je už len kúsok k dosiahnutiu nových rekordných cien ropy.

 

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

15.08.2022

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil. Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to [...]

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

11.08.2022

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku. Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na [...]

Chorvátsko zažíva rekordnú infláciu. Zdražovanie budú mnohí pripisovať euru, ktoré krajina prijme od 1. januára

29.07.2022

Aj Chorvátsko trpí vysokou infláciou (12,1 % v júni). Ak pretrvá, budú zdražovanie s odstupom času mnohí prisudzovať prijatiu euru, ktoré je na pláne k 1.1.2023. Chorvátsko je z krajín západného Balkánu Slovákom blízke hneď z viacerých dôvodov. K najpopulárnejšiemu moru pre trávenie dovolenky aktuálne pribudla aj inflácia. Tá v júni medziročne dosiahla [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 114793x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie